"One dobre svako voli ko svijetom ovim hodi.
Zavoliš li one loše, to nagradi će da te vodi."

Kratko, a slatko 2. ders - Sufizam

Sufizam

Cilj bloga je da pruži što više informacija o sufizmu generalno, a pogotovo ovde kod nas u Bosni i Hercegovini. InšAllah, koliko mi se dopusti toliko će i biti.

21.09.2015.

Kratko, a slatko 2. ders

Prekucani ders, komentar na ilahiju ašik Junuza, zašto ječiš moj dolape.

U planini nađoše me ruke krila iščupaše, dolapom me načiniše....


Moje želje su iščupali moj irradet, nemam ja više svojih želja. Načinili su me dolapom (mlinski točak), koji samo zikrullah čini. Moja volja više nije moja volja, samo je Allahova volja.
Planina je nefs, ona te spriječava da vidiš sunce. Kad se sunce sakriva iza planine ne možeš da ga vidiš. Moraš se popeti na svoju planinu gaziti, moraš svoga nefsa gaziti da bi vidio sunce.

U planini nađoše me, gore su me našli u planini, znači već sam se počeo penjati na planinu, ali su me uzeli, iščupali, nemam više ni ruke ni krila, znači ne mogu ni da radim nešto, ni da letim-idem negdje, sav moj irradet, moja želja se, moj džuzi irradet (moj polovični iradet) se utopio u kulli irradet u Allahovoj potpunoj volji.
Zato kaže onaj hadis kudsi: ... Moj rob se meni približava kroz to i to, pa kad Ja njega zavolim Ja postajem njegov sluh, njegov vid, njegova ruka itd...
Znači ti kao  Allahov rob si potpuno nestao, tvoja volja kao roba je potpuno nestala u Allahovoj volji. To su ti Allahovi robovi. Njihove ruke su iščupane i oni samo zikr čini, kako ga voda nosi tako se on i vrti.
Ako nema vode neće ni zikr činiti. Nisu ove ilahije nikakve pjesmice. To su doživljaji. Ašik Junuz je napisao čitav divan i nije ga nikome dao sve dok nije trebao preseliti. Kada je trebao preseliti rekao je ovo je moj divan evo neka imate od njega uzeti što vam je želja. Nikada nije radi nefsa ili nečega pisao nego samo radi Allaha dž.š..
Što bi rekao šejh efendije ruhi šad olsun: -"Nije on pisao ilahije potrbuške, pa da kaže vala nemer ovaj stih nikako sad..."
To je njemu kao rijeka teklo, on je to napisao i ostavio, pa kad je trebalo da preseli dao, i rekao moji dragi saputnici evo vam moj divan.

 Ruka krila iščupaše ha'...

Sve te ilahije imaju svoje značenje. Kao što kod Nasrudin hodže svaki vic ima svoje značenje, i koad ašik Junuza svaka ilahija ima svoje značenje.
Ali svako razumije kako on hoće, što smo maloprije rekli svako ima svoju predodžbu. Doživljava Boga prema onom svom, tako i ašik Junuz doživljava prema onom svom, tako i Ilahim baba po onom svom itd.

Ako pitaš za derviše svijeta, pogledaj im po svijetu turbeta. (Dio Ilahim babine ilahije.)

Šta to znači?

Sve je u njih što imade izetta. (dio ilahije)
Ilhamija murekeb neće ići u mekteb.... (dio ilahije)

Šta to znači?
Ako vam sve ispričam šta ćemo slijedeći put pričati, hehe...

Vratićemo se na:
U planini nađoše me....

Zato se Musa a.s.v.s. popeo na brdo, na turi Sinaj. To ima svoju simboliku. Zato je rekao svojoj ženi i djeci, ostanite dolje ja idem gore... Ne možeš se ti popeti na Turi Sinaj, ne možeš se popeti da gaziš svoga nefsa ako nisi ostavi ono što godi tvom nefsu.
Moraš malo na stranu ostaviti ponešto. Jer  Musa je išao da traži svjetlo i za njih: Rekao je:  idem ja gore da tražim svjetlosti, vatre, vi ostanite ovde.
Sve ima svoje vrijeme i svoj trenutak.

Što se Musa a.s. morao popeti na brdo?
Nako brdo i nako svijetlo gore, idem se ja popeti pa da uzmem svjetlo za vas, što to!?
Šta će Musau a.s. onaj štap što je nosio?
Što ga Allah dž.š. pita - mora li Allah dž.š. pitati šta ti je to u ruci Musa, jeli On to ne zna šta mu je u ruci?
To On pita zbog nas.
Šta je moj robe ono što držiš u ruci?!
Pa to je štap ja se sa njim branim od životinja i pomažem. To znači ja se naslonim na one dunjalučke sigurnosti.
Onda Allah dž.š. mu kaže Musa baci taj štap, tj. nemoj se naslanjati na dunjalučke sigurnosti, nego se ti uzdaj u Allaha.
Baci štap, a on postade ogromna zmija. To znači kada se ti oslanjaš na Allaha dž.š. onda i tvoje dunjalučke stvari koje imaš postaju još veće i još jače. Kad se istinski oslanjaš na Allaha dž.š.

Kako ćeš se ti oslanjati na Allaha dž.š.?
Tvekeltu al-Allah.. znači ja se oslanjam na Allaha dž.š.
Možeš li se osloniti na nešto što je daleko od tebe!? Možeš li fizički?
Ne možeš, jelde!?
Nasloniš se na nešto što ti je blizu, jel.
Zato Allah dž.š. kaže ja sam vama blizu - ene karib, ja sam blizu vama.
Ali sve dok ti nisi svjestan da ti je Allah dž.š. blizu ne možeš se ni nasloniti na Njega. Nema tevekkula, pa se onda naslanjaš na štap, uzdaš se u materijalno, a ne uzdaš se u Allaha u ruhanijetsko.
To je to.

Ima takvih lijepih priča.
Npr. kada je rekao Allah dž.š. Musau a.s. udari štapom u kamen, pa kad je poteklo 12 vrela (mešreba). To znači da ima 12 vrsta ljudi.
Što je rekao Allah udari Musa štapom po kamenu? Zar nije mogao reći zaželi Musa i izaće voda, nego udari?
Trebaš udariti znači, ti trebaš biti taj koji treba nešto uraditi! Ti moraš biti taj neko koji se nešta trudi i sa onim osloncem na Allaha dž.š. onda će poteći voda da živiš.
Jer isto je i hazreti Hadžera kad je tražila vodu išla gore-dolje 7 puta. Ona se trudila da nađe vodu života. Kad je pokazala trud onda joj je rečeno, eno podigni Ismaila pa će voda poteći zem-zem.

Jer ima ajet: "Za čovjek nema ništa drugo osim onoga za što se trudi..."

Zato smo stvoreni od materij, ova naša tjela. Nije rekao Allah dž.š. klanjaj namaz mislima, zažmiri i klanjao si, nego je rečeno ruke gore, pa na ruku, pa na sedždu itd.
Znači moraš i ono tjelesno da uključiš sa onim duhovnim, takav je sunetullah, Allahov zakon.

Sufizam
<< 09/2015 >>
nedponutosricetpetsub
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
27282930