"One dobre svako voli ko svijetom ovim hodi.
Zavoliš li one loše, to nagradi će da te vodi."

Sufizam 2015/11/10

Sufizam

Cilj bloga je da pruži što više informacija o sufizmu generalno, a pogotovo ovde kod nas u Bosni i Hercegovini. InšAllah, koliko mi se dopusti toliko će i biti.

10.11.2015.

Život hzr. Fatime

Život hzr. Fatime i refleksija na život savremene muslimanke

 

Bismillahirrahmanirrahim

Esselamu alejkum poštovane i drage sestre!

Velika mi je čast ukazana da danas sa ovoga mjesta kažem ponešto o životu hazreti Fatime i o mom pogledu na muslimanku današnjice. Organizatorice su postavile pitanje da li se ta slika muslimanke danas može uklopiti u principe po kojima je živjela hazreti Fatima. Ja bih na početku pitala sve nas, je li iko uspio izliti more u potočić? Naravno da nije. Allah, dž.š., je tako odredio i hvala Mu na takvom rasporedu! Neka more ostane more i neka huči svom svojom jačinom, a potočići neka i dalje tiho žubore svojim tokom.

Krenula bih sa ovim svojim skromnim izlaganjem uzevši dva kur'anska ajeta koja su objavljena u suri Insan/Dehr u kojima Allah, dž.š. kaže; 

U ime Allaha Milostivog Samilosnog: „I hranu su davali, mada su je i sami željeli; siromahu i siročetu i sužnju. Mi vas hranimo samo radi Allahovog zadovoljstva, ne želimo od vas ni priznanja, ni zahvalnosti.“(Insan/Dehr, 8.i 9.)

Sebebi nuzul, razlog zbog kojeg su objavljeni navedeni ajeti je sljedeći: hazreti Alija, hazreti  Fatima, hazreti Hasan i hazreti Husejn su postili i pošto su postavili iftar da se omrse, na njihova vrata je zakucao siromah i zatražio nešto hrane. Svoj iftar su dali siromahu. Ta hrana koju su dali bila je sve što su imali u kući tu noć. Prenoćili su gladni. Sljedećeg dana su opet postili i kada su postavili iftar, naišlo je siroče, te su njemu dali prednost nad sobom. Opet su prespavali gladni, jer u kući više nije bilo ništa za jesti. Treći dan u vrijeme iftara naišao je sužanj, pa su i njemu dali hranu koju su za sebe pripremili, te po treći put zanoćili gladni. A od koga su oni tražili nagradu za ovo što su oni uradili? Oni su tražili samo Allahovu bliskost i Njegovo zadovoljstvo.  

Otuda ilahija koju sam uzela kao osnovnu ideju za današnje izlaganje, a kao što znamo ilahije su ilhamom od Allaha inspirisane pjesme koje su inače svojevrsni komentari Kur'ana. Poslanikova, a.s. Časna porodica, posebno lik hazreti Pejgamberove, a.s. kćeri - hazreti Fatime, čest je motiv opjevavanja i te pjesme govore o njenom životu, skromnosti, darežljivosti i ostalim njenim vrlinama. Jedna od njih zabilježena je u većini medžma koje su kružile i danas kruže, havala Bogu, po bosanskim tekijama. Pošto ja nisam učač, ja ću vama ovom prilikom pročitati tekst ove ilahije.

Ah Fatima, vah Fatima

 Ah Fatima, vah Fatima

O izvoru sreće, hej Fatima

Na kapiji prosjak zove

Zalogaj u grlu staje.

Vi svoj dio odvojite

Svoj ću dio njemu dati

Vodom ću se iftariti

I ponovo zapostiti.

Hasan, Husejn se zgledaše

Oči suzom proplakaše

Jest nećemo, tad rekoše,

Hej Fatima, smiluj im se.

Već tri dana ne jedoše

Hrane čak ni ne vidješe

Teško nam je ne rekoše

O izvoru sreće, hej Fatima.

Strpi se, veli Alija

Što si na dunja patila

Ako Mustafa upita

Nemoj se tužiti Fatima.

Jakom hranom vas ne hranih

Niti dobro vas odjenuh

Tebi hizmet ne učinih

O izvoru sreće, hej Fatima.

Fatima veli: Alija

Svaka ti riječ je ispravna

A znadeš i ti Alija

Da ja ne volim dunjaa.

Dunja-kuća rad vječnosti

Reknem Allah, oko suzi

Djeca svijest izgubila

Posrami se tad Fatima.

Donesi mi jedan kamen

Na želudac da ga stavim

Da niko ne zna kako sam

Da se od bola previjam.

Rušdi veli: hal moj vidi

O njem pisah na listove

Istinitoga je odredba

Ne tuži se, oh Fatima.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na pitanje - da li se život današnje muslimanke može uklopiti u principe života hazreti Fatime mogu odgovoriti jedino pitanjem: Koja majka bi danas dozvolila da svoju djecu i svog muža ostavi bez hrane tri uzastopna dana da bi nahranila nekog drugog? Koji muž i koja djeca bi se mogla strpiti na ovom iskušenju? U našem modernom društvu gdje su nefsovi napuhani kao što su i tijela, ovako nešto uraditi izgleda nemoguće. Hazreti Fatima je primjer žene koju na žalost i muslimani ne uzimaju u obzir i sve više zaboravljaju.

Da li danas ima još neko da stavi kamen na stomak zato što je gladan jer je hranio onoga ko je bio u potrebi? Kod nekih derviških redova postoji još uvijek simbol tog kamena koji se zove teslim taš, ali ostao je samo simbol bez prakse. Nije  džaba rečeno, da će preseliti prva poslije Pejgambera, a.s. ona žena koja ima najduže ruke. Gdje su današnje duge ruke žena? U kojem domenu svakodnevnog života žene uzimaju kao primjer hazreti Fatimu? Da same sebi odgovorimo, možda ni u kojem. Zašto? Prevladalo je materijalno nad duhovnim i to odmah po preseljenju Pejgambera, a.s.

Nije džaba hazreti Fatima ostavila ovaj svijet samo poslije šest mjeseci od preseljenja hazreti Muhammedovog, a.s. Skrhana od boli zbog stanja ummeta, a ne zbog preseljenja njenog oca. Duše su uvijek blizu jedna drugoj. Zar mi sumnjamo u to da je ona mogla dalje kontaktirati sa njezinim ocem, a.s.?  Da li je njezin iman bio toliko plitak da nije mogla da izdrži da bude tjelesno bez oca? Naravno, nije. Hazreti Fatimu je boljelo stanje ummeta i vidjela je u kojem pravcu ide. Ovo stanje današnjeg našeg ummeta je rezultat duhovnog stanja naših predaka. Mi živimo u ovome vremenu, ali nosimo breme posljedice duhovnog stanja naših predaka.

Puno se govori o sunnetu, puno se govori o vanjskim obilježjima islama, a posebno kod žena. Ali šta traži od nas jedna Fatima? Šta traže sve svete žene koje su bile i koje su danas na ovome svijetu? Traže Ljubav. Sve stvari koje radimo, radimo iz ljubavi. Na žalost, kod većine žena današnjice prevladava ljubav prema materijalnom, a ono kur'ansko: „Mi vas hranimo radi Allaha“, je potpuno potisnuto. Hazreti Fatima je plakala kada se udavala za hazreti Aliju. Mnogi historičari taj njen plač obrazlažu na različite načine. Neka uzme svako prema sebi objašnjenje. Ja sam izabrala ovo: na dan vjenčanja sa hazreti Alijom, hazreti Fatima je mnogo plakala. Hazreti Muhammed, a.s. joj je rekao nastojeći da joj pruži utjehu: „Ja sam te dao po naredbi Allahovoj najboljem čovjeku.“ Ona, hazreti Fatima odgovori: „Ne plačem ja Resulullah zbog toga, nego se bojim da ti neću moći učiniti hizmet kako treba.“

Koliko nas danas zna šta je hizmet? I kome sve možemo hizmetiti da bi stekle Allahovo, dž.š., zadovoljstvo? Na malim nama, bezazlenim stvarima padamo i na ovom ispitu. Koliko nas žena se sastaje samo radi Allaha? Koliko nas žena je hranilo nekoga na uštrb svoje porodice? Već smo se to prije pitali, a možda to neka od dobrih žena i radi - hrani nekoga ko je sigurno više gladan nego ona – ali vjerovatno nema jednog „hazreti Aliju“ pored sebe da se strpi na tom njenom činu dobra. Nema potomstvo kao što su bili hazreti Hasan i hazreti Husein koji su rekli, 'majko ti daj onome kome treba mi ćemo se strpiti.'

Maloprije sam spomenula da svete žene traže Ljubav. Često čujemo da se one prave ljubavi rijetko dese. Ja se ne bih složila s tim. Jedna istinska vjernica zna šta je prava Ljubav. One sumnjičave ne znaju u biti pravu adresu Istinske Ljubavi, pa ne znaju gdje da je traže. Možda će ova hikaja koja se veže za hazreti Fatimu pomoći da pronađu mjesto gdje prava Ljubav stanuje.     

U hikaji se prenosi ovako: Jednog dana je hz. Pejgamber, a.s., pitao hz. Aliju:  „O Alija!  Da li voliš Allaha?“  „Da, Ja Resulallah,“ odgovori hz. Alija.  „Dobro, a da li voliš mene?“, upita hz. Muhammed, a.s.  „Da, Ja Resulallah,“ odgovori hz. Alija.  „A, da li voliš svoju ženu?“  „Da, Ja Resulallah,“ odgovori hz. Alija.  Ponovo ga je hz. Pejgamber upitao: „A, da li voliš svoju djecu?“  „Da, Ja Resulallah,“ odgovori hz. Alija.  „Pa dobro, kako ih možeš sve u jednom srcu čuvati?“, zapita hz. Pejgamber, a.s. 

Ovo pitanje iznenadi hz. Aliju, koji se zbuni i ne reče ništa. Tako se rastaviše, i u tom halu hz. Alija dođe kući.  Kada ga je hz. Fatima vidjela u stanju zabrinutosti upita ga za razlog tome, pa mu reče:  „Ovo tvoje razmišljanje nije zbog dunjalučkih stvari, jer tebi to ne priliči.  Ova tvoja zabrinutost je zbog Rahmaniskih briga, ispričaj mi pa ćemo zajedno tražiti rješenje.“ 

Tako je hz. Alija ispričao čitav dijalog između hz. Pejgambera, a.s., i njega.  Hz. Fatima se nasmiješi i odgovori mu:  „O Alija, ti mom babi idi i reci:  'Jedna osoba voli Allaha svojim umom (akl) i dušom (ruh).  Svoga Pejgambera voli sa svojim srcem (kalb).  Ženu voli svojim egom (nefs).  A svoju djecu voli sa suosjećajnošću (šefakat).'“

Hz. Alija prihvati ovaj odgovor sa radošću i ode hz. Pejgamberu, s.a.v.s, da mu ga prenese.  Kada ga je hz. Pejgamber, a.s., čuo, osmjehnuo se i rekao:  „Ova ruža koju si mi dao je otkinuta iz stabla Nubuvveta.“

Put je jasan. Sistem i način života su jasni. Na nama je da izaberemo, da li želimo biti kao velika hazreti Fatima ili želimo biti među onima na koje se ona naljutila? Sve ovisi o nama, da li ćemo ukrotiti ovaj naš nefs (ego) ili da li ćemo njemu robovati? Da li ćemo jahati magarca ili će magarac nas jahati?

Hajde da napravimo anketu među nama koje smo danas ovdje da li bi iko, ali iskreno da kaže, postupio kao hazreti Fatima da mu neko bahne na vrata. Koliko puta nam bahnu Romi na vrata! I koliko puta ih odbijemo! A ne znamo možda među njima bi mogao bahnuti hazreti Hidr! Pa ko hoće neka vjeruje, a ko neće neka ne vjeruje. 

Zašto sam spomenula ovaj dio ajeta, ko hoće neka vjeruje, a ko neće neka ne vjeruje. Toliko smo se materijalizovali i kao muslimani da mnogi od nas istinski i ne vjeruje da hazreti Hidr postoji. Isto tako većina nas ne može da podnose istinu o životu hazreti Fatime.

Molim Allaha, dž.š., da nas počasti da budemo bar praška pod nogama hazreti Fatime!  

 

Sabina Strinić Voloder

Novinarka

Pazarić, 6.4.2015.

Literatura: - Kur'an, a.š.; - Olakšani komentar Kur'ana - Ibn Džuzejj El-Kilbi El-Endelusi; - Hazreti Peygamber'in Sirri Hazret-i Fatime a.s. - Fatma Šadiye hanum; - Tarikatski časopis Kelamu'l Šifa' broj 12; - Hazreti Fatima - Ahmed es-Sajih el-Husejni

Sufizam
<< 11/2015 >>
nedponutosricetpetsub
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930