"One dobre svako voli ko svijetom ovim hodi.
Zavoliš li one loše, to nagradi će da te vodi."

Sufizam 2015/11/30

Sufizam

Cilj bloga je da pruži što više informacija o sufizmu generalno, a pogotovo ovde kod nas u Bosni i Hercegovini. InšAllah, koliko mi se dopusti toliko će i biti.

30.11.2015.

Hiliye-i-saadet - opis Poslanika s.a.v.s.


           Pejgamber a.s. bio je srednjeg rasta, bliže visočijem čovjeku. Ako bi stajao pored visokog čovjeka izgledao je malo visočiji, ako bi se našao između dva visoka čovjeka izgledao je malo viši od njih.A kada bi sjedio njegova su ramena izgledala daleko duža od ostalih (mudžiza). Izgledao je snažno, krupnih kostiju, prsa su mu izgledala lijepo složeno i sportska, imao je okruglastu krupniju glavu, otvorenog čela. Imao je crnu kosu malo valovitu i crnu bradu , crne krupne oči, duge kao polu mjesec obrve, zbijene i crne trepavice. Nije bio debeo ni mršav, a imao je glatke i lijepe obraze. Koža mu je bila mekša od svile, boje kao kada bi ružino crvena boja pomiješala se sa bijelom. Njegova mubarek usta su bila srednje veličine i jako lijepo složeni zubi kao snijeg bijeli, a svijetli kao biseri, prednji zubi su mu bili malo razmaknuti. Govoreći iz njega su izlazile tako čiste i svijetle riječi. Oblik njegovih  usta imao je takvu ljepotu koja se do tada nikada nije vidjela. Bio je vrlo zgodan. Brkovi su mu bili dugi do usana, a kada su prelazili sjekao ih je makazama. Njegova mubarek prsa i ramena su bila široka i izjednačena sa stomakom. Ruke, pazuhi i zglobovi bili su mu krupni i snažni, a šake su mu izgledale krupnije, ali mekše od pamuka. Prsti su mu bili dugi i složeni, a dlanovi širi. Noge su mu bile krupnije, a tabani mu nisu bili ravni.

            Na pijesku njegovi se tragovi nisu primjećivali, ali kada bi stao na kamen bio bi mu mehak kao tijesto i gdje bi prošao ostavio bi trag sa udubljenjem prstiju. Od vrata do prsa i stomaka imao je lijepo složene dlake. Imao je jako dobar sluh i vid. Što niko nije mogao da vidi, on je vidio, što niko nije mogao da čuje, on je čuo. A kako je vidio ispred sebe tako je vidio i iza sebe (mudžiza). Na leđima između dvije plećke imao je muhur - pečat pejgamberski. Bio je posljednji pejgamber. Kada bi  gledao na jednu stranu i tijelo bi okrenuo prema toj strani. Pretežno je ispred sebe gledao. Gledajući u jednog čovjeka više puta bi gledao u krajeve njegovih očiju. Kada bi hodao gledao bi ispred sebe i išao je srednjim hodom, ali ako bi neko s njim išao izgledalo je kao da oni za njim trče. Njegova koža i znoj su jako mirisali na ružu, a i ono sve što je iz njegovoga tijela spadalao mirisalo je na ružu. U datom momentu kada bi ga neko pogledao bojali su se njegove snage, moći. A kada bi s njim sjeli razgovarati i kada bi se upoznali vidjeli bi da je prepun ljubavi i milosti.

            Oni koji su vidjeli Resulullaha, rekli su: " Mi do sada, a ni poslije, nismo vidjeli ovakvu osobu i mi smo nesposobni da o istini, njegovom izgledu bilo šta kažemo". Kada bi se smijao, smijao bi se iz straha prema Allahu dž.š. i ljubavi prema Allahu dž.š. da bi mu samo suze potekle. Bio je vrlo saburli, mehkog srca, osoba koja oprašta, halalio je  učinjenim greškama. Izgledao je vrlo stidan. Nikada nije počinjao sa vikom, a to nije ni volio. Kada bi neko govorio krupnim glasom na njegovom bi se mubarek licu iskazivala nevolja prema tome. Ničije riječi nije prekidao, saslušao bi do kraja. Nije imao svoje posebno mjesto gdje je sjedio već bi našao mjesto i tu bi sjeo. Koga god bi ugledao nastojao bi da prvi nazove selam, a skim bi se susretao nastojao bi da prvi ruku pruži, čak i maloj djeci je selam nazivao, mnogo ih je volio i rukom bi ih po kosi mazio. A na Allahovome putu bio je jako hrabar i odlučan. Tamo gdje niko nije imao hrabrosti da ide on je išao. Nikada u životu na njega nije stala muha niti je nuždu izvršila. Kada bi želio da uhvati neku životinju ta životinja nikada nije bježala od njega, odmah se predavala. Kako su ga voljeli ljudi tako su i životinje i brda i kamenje, sve je u njega bilo zaljubljeno.

             Muhammed a.s. je rođen u Mekki 12. Rabiu-l-evvela u ponedeljak navečer pred sabah. Njegova majka Amina je rekal: " Kada sam rađala svoga sina u jednom momentu se zid kuće raspolovio i takva je svjetlost zasijala da sunce i sunčani zraci bi se izgubili i nebesa i zemlja i kompletna vasiona su se utopili u to svijetlo. Pokazao mi se istok i zapad. Tri zastave jedna na istoku, jedna na zapadu i jedna nad Kabbom. U moju kuću meleki su dolazili u safovima i kao oko Kabbe tavaf činili. Hurije su dolazile u grupama i čestitale mi govoreći ovo dijete je gospodar vasione, ovaj nimet nije ni jednoj majci dat. Blago se tebi, ovom djetetu daj ime Muhammed. Bijela ptica sa svojim krilom po leđima je protrljala i tad se rodilo to svijetlo vasione, Muhammed. Potpuna čista svijetlost i snaga očiju su blistali kao i prsa. Na ovaj svijet je došao osunećen, a sa čitavim rađanjem cijela vasiona se sa svijetlom stopila. U ovakvom posebnom stanju sam se izgubila, a poslije toga sam ponovo sebi došla i vidjela i da su i hurije i meleci otišli, nema nikoga i u tom trenutku tražila sam sina i vidjela da i njega nema. Začuđena sam ostala, da ga nisu hurije uzele i odvele, u tom razmišljanju sam bila, na kraju kada sam ustala da ga potražim u čudu sam ostala. U ćošku kuće, okrenuo se prema Kabbi pao na sedždu i Allahu zahvalu čini, podignutog prsta izgovara La ilahe ilellah i još nešto govori, ali se nije moglo razumjeti. Svoje sam uho dobro primakal njegovim ustima i čula sam njegove riječi. "Ummeti ja Rabbi ummeti" (Ja Rabbi oprosti mom umetu i nemoj ga stavljati na muke). Dijete tada uzela i Allahu sam zahvalu činila.

             Našem voljenom pejgamberu nebesko ime je Ahmed, a zemaljsko Muhammed. Njegovom ocu ime je Abdullah, a majci Amina, dedi Abdulmutalib, iz plemana Kurejša, iz Hašimi potomstva. Bio je jedan od najljepših, najpoštovanijih i najčišćih arapa. Koliko god ima lijepih naravi Allah dž.š. mu je dao, a koliko god u Kur'anu ima visokih i lijepih ahlaka njemu su data, a njega je posalo da usavrši ahlak.

Tekija Mesudija, Kaćuni, 12. Rabiu-l-evvel, 1433./24.Janura, 2013.Turban Pejgambera a.s.
Turban Pejgambera a.s.


Hz. Muhammed s.a.v.s.  sablja
Hz. Muhammed s.a.v.s. sablja


Sufizam
<< 11/2015 >>
nedponutosricetpetsub
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930