"One dobre svako voli ko svijetom ovim hodi.
Zavoliš li one loše, to nagradi će da te vodi."

SOHBET PETKOM (12. 01. 2018) - Sufizam

Sufizam

Cilj bloga je da pruži što više informacija o sufizmu generalno, a pogotovo ovde kod nas u Bosni i Hercegovini. InšAllah, koliko mi se dopusti toliko će i biti.

15.01.2018.

SOHBET PETKOM (12. 01. 2018)

SOHBET PETKOM
(12. 01. 2018)

Gospodaru, pokloni nam mudrost i udruži nas sa dobrim i čestitim robovima Tvojim!

Uzvišeni Allah kaže: “Allah će na visoke stepene uzdignuti one među vama koji vjeruju i kojima je dato znanje.” (El-Mudžadela, 11)

Uzvišeni Allah kaže: “Allah svjedoči da nema drugog boga osim Njega, - a i meleki i učeni -, i da On postupa pravedno. - Nema boga osim Njega, Silnog i Mudrog!” (Alu-Imran, 18)

Uzvišeni Allah kaže: “O vjernici, pokoravajte se Allahu i pokoravajte se Poslaniku i predstavnicima vašim …” (En-Nisa, 59)

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: “Nije od nas onaj ko ne poštuje starijeg, ni onaj ko nije milostiv prema mlađem, ni onaj ko ne zna pravo i vrijednost učenog.”

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: “Doista je prednost učenjaka nad pobožnjakom kao prednost punog mjeseca nad ostalim zvijezdama. Doista su učenjaci nasljednici poslanika, a poslanici nisu ostavili u naslijeđe ni dinare ni dirheme, nego su ostavili znanje, pa onaj ko ga uzme, uzeo je veliko dobro.”

Sehl b. Abdullah et-Tusteri, rahmetullahi ‘alejhi, je rekao: “Ko želi da gleda u skupove vjerovjesnika, neka gleda u skupove učenjaka.”

Hasan el-Basri, rahmetullahi ‘alejhi, je rekao: “Da nije učenjaka ljudi bi živjeli poput životinja.” I govorio bi: “Učenjaci su poput vode: gdje god se nađu, daju korist.”

Hazreti Alija, radijallahu ‘anhu, je rekao: “Prava koja alim (učenjak) ima nad tobom su da poselamiš sve ljude općenito, a njega posebno, da sjedneš ispred njega, da ne pokazuješ rukom na njega niti da mu namiguješ, da mu ne govoriš ’rekao je taj i taj drugačije od tebe’, i da nikog ne ogovaraš kod njega.”

PREPORUKA:
Imam En-Nevevi, rahmetullahi ‘alejhi, je rekao: “Učenik treba da bude ponizan za znanje učitelja, a njegova poniznost će ga uzdići. Svima nam je poniznost naređena općenito, a ovdje je potrebna posebno. Slijedit će svoga učitelja i savjetovati se sa njim o svojim problemima i raditi po njegovim instrukcijama kao što bolesnik sluša iskusna i vješta ljekara. Vrlina učenika je da nastoji udovoljiti učitelju pa makar se ne slagao sa njegovim mišljenjem, da ga ne ogovara niti širi njegove tajne, da spriječi njegovo ogovaranje ako to čuje, a ako ne može, nek napusti to mjesto, i da ne ulazi kod njega (učitelja) bez njegove dozvole. Kod njega se ulazi lijepa izgleda, čistog srca, bez ikakvih predrasuda, sa abdestom, da ne prelazi preko ljudi, nego da sjedne gdje se završava red osim ako ga pozove učitelj ili prisutni da priđe bliže. Treba da se lijepo ophodi sa svojim kolegama i slušaocima na predavanju, jer i njegovo lijepo ponašanje sa njima je lijepo ponašanje sa učiteljem i poštivanje njegova predavanja.”

(smiley)
Ukratko moj brate i sesto. Voli nauku i znanje i tezi tome. Pazljivo biraj svoga ucitelja a kad ga nadjes onda budi jos pazljiviji. I ne trazi savjet ako nisi spreman da ga slijedis. Pogazi svoje "ja" i moci ces biti bolji. Ne budi od onih sto ionako vec sve znaju. Time ce tvoja odgovornost biti veca.
Slava i hvala pripadaju Gospodaru a svaki od nas ima neku svoju deredzu.

A "ja" sam ionako niko i nista, a opet sretan sam sa onim sto imam, pa hvala Allahu...

Sufizam
<< 01/2018 >>
nedponutosricetpetsub
010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031