"One dobre svako voli ko svijetom ovim hodi.
Zavoliš li one loše, to nagradi će da te vodi."

SOHBET PETKOM (26. 01. 2018) - Sufizam

Sufizam

Cilj bloga je da pruži što više informacija o sufizmu generalno, a pogotovo ovde kod nas u Bosni i Hercegovini. InšAllah, koliko mi se dopusti toliko će i biti.

30.01.2018.

SOHBET PETKOM (26. 01. 2018)

SOHBET PETKOM          
(26. 01. 2018)

Gospodaru, pokloni nam mudrost i udruži nas sa dobrim i čestitim robovima Tvojim!

Uzvišeni Allah kaže: “Nijednom trudbeniku između vas trud njegov neću poništiti, ni muškarcu ni ženi.” (Ali Imran, 195)

Uzvišeni Allah kaže: “Nema živog bića na zemlji, a da se Uzvišeni Allah ne brine o njegovome rizku.” (Hud, 6)

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: “Gornja ruka je Uzvišenom Allahu draža nego donja. Započni sa onim koga si dužan izdržavati, najbolja sadaka je ona koja je skrivena, ko želi dostojanstvo Uzvišeni Allah će mu dati dostojanstvo, ko želi da bude neovisan od ljudi, Uzvišeni Allah će ga učiniti neovisnim.”

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: “Ko se trudi da zaradi na dunjaluku opskrbu na dozvoljen način, kako bi sačuvao svoju čast i poštedio se prošenja od ljudi, nastojeći da opskrbi svoju porodicu i učini dobro svome komšiji, doći će na Kijametski dan lica sjajnog kao pun mjesec. Ko traži dunjaluk na dozvoljen način, ali želeći da se obogati, da pred drugima pokazuje svoje bogatstvo i hvali se njime, doći će pred Uzvišenog Allaha, na Kijametskom danu, a Uzvišeni Allah će biti srdit na njega.”

Omer, radijallahu anhu, kaže: “Neka niko od vas ne sjedi i ne traži opskrbu govoreći: “Gospodaru podari mi opskrbu.” Dobro znate da sa neba ne pada ni zlato ni srebro.“

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kaže da je Uzvišeni Allah rekao: “Trojici ću ja biti tužitelj na Sudnjem danu: čovjeku koji u ime mene potpiše dogovor / ugovor pa ga ne ispuni, čovjek koji proda slobodnu osobu i hrani se tom cijenom (tj. koji trguje ljudima) i čovjeku koji unajmi radnika koji mu pošteno odradi posao, a on mu ne plati ili ga zakine.”

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: “Isplatite radnika prije nego mu se znoj osuši.” 

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: “Uzvišeni Allah kod radnika voli, da posao koji radi, temeljno radi.”

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, obračajući se poslodavcima kaže: “Radnici su vaša braća, Uzvišeni Allah ih je vama povjerio.”

PORUKA:
Pravila naše vjere nalažu da se svakom plati spram veličine njegove žrtve i težine urađenog posla. Uzvišeni Allah nepravdu neće učiniti, a svakog nepravednika će kazniti. Nepravednik je svako ko izrabljuje radnika, a malo ga plaća. Nepravednik je svako ko od radnika traži da radi deset, dvanaest i više sati za platu koja bi bila normalna da je radio osam. Nepravednik je svako ko ne obezbijedi adekvatne uslove za rad.

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: “Ne opterećujte ih onim što ne mogu.”

 

(smiley)
Još jedan lijepi petak, Allahu hvala na Milosti Njegovoj. Zaista je hazreti Omer bio posebno pravedan vladar ali i pametan i oštouman insan. Kad samo malo razmislimo možemo lahko doći do zaključka da je sve osim čovjeka na ovom Dunjaluku uznapredovalo i to veoma brzo.

 

Brate i sestro, ti se izdigni iz prašine i pepela. Ti svoj dio radi savjesno i nipošto ne uzimaj ono što nije tvoje. Ne pokušavaj sebe ubijediti da si u pravu jer to ti šejtan prokleti šapuće. Mnoge oko nas je on već ubjedio da mogu i postiti i klanjati ali da su oni ipak važni i da su neko i nešto. I zaista onda vidiš „hadžije“ kako se voze u skupim automobilima a radniku dao minimalnu platu. On i na Tajlandu ljetuje a radnik i petkom i nedeljom radi. Zar može sa vjerom imati veze onaj ko sebi daje za pravo a drugog obespravljuje. Zar se možeš nadati milosti i blagosti ako sam nisi milostiv i blag...

Džuma mubarek...

Sufizam
<< 01/2018 >>
nedponutosricetpetsub
010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031