"One dobre svako voli ko svijetom ovim hodi.
Zavoliš li one loše, to nagradi će da te vodi."

Sufizam 2018/02/02

Sufizam

Cilj bloga je da pruži što više informacija o sufizmu generalno, a pogotovo ovde kod nas u Bosni i Hercegovini. InšAllah, koliko mi se dopusti toliko će i biti.

02.02.2018.

SOHBET PETKOM  (02. 02. 2018) 

SOHBET PETKOM     
(02. 02. 2018) 

Gospodaru, pokloni nam mudrost i udruži nas sa dobrim i čestitim robovima Tvojim! 

Uzvišeni Allah kaže: “Mi ćemo vas dovesti u iskušenje malo sa strahom i gladovanjem i time što ćete gubiti svoje živote i ljetine. A Ti obraduj izdržljive.”  

 Uzvišeni Allah kaže: “O vi koji vjerujete tražite pomoć u strpljivosti i namazu. Allah je zaista sa strpljivim.” 

Uzvišeni Allah kaže: “…Oni koji budu strpljivi biće bez računa nagrađeni” 

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: “Čudan li je primjer vjernika! U svakoj situaciji on dobiva, a takvo stanje nije ni s kim drugim nego samo sa vjernikom: ako ga zadesi kakva radost, on zahvaljuje Uzvišenom  Allahu što mu donosi korist. Ako ga, pak, pogodi kakvo zlo i šteta, on se strpi i postojano se drži, pa mu i to donosi nagradu od Uzvišenog Allaha.”

U drugoj predaji se navodi: “Muslimana ne pogodi nikakva nedaća ili bolest, niti tuga ili žalost, niti bilo kakva nezgoda, čak ni obični ubod trna, a da mu zbog toga Uzvišeni Allah ne oprosti dio njegovih grijeha.”

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: “Mu'mina i mu'minku ne prestaju pogađati razne nedaće, iskušenja u njima samima, ili njihovoj djeci i imetku, sve dok im se ne izbrišu svi njihovi grijesi, tako da se susretnu sa Uzvišenim Allahom bez ijednog grijeha.“
 
Kada je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, upitan: “Ko se od ljudi najviše iskušava?”, odgovorio je: “Vjerovjesnici, a nakon njih oni koji su slični njima.” Zatim je dodao: “Čovjek se iskušava shodno jačini svoje vjere, pa ukoliko mu vjera bude čvrsta, teške nedaće će ga pogađati, a ukoliko bude slabosti u njegovoj vjeri, Allah će ga iskušati shodno jačini njegove vjere. Neće čovjek prestati biti iskušavan sve dok ne bude hodio zemljom a da pri sebi nema nijednog grijeha.”

Neki čovjek je rekao: „Allahov Poslaniče, izgubio sam imetak i tijelo mi je oboljelo.“ Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, reče mu: „Nema nikakve koristi od čovjeka koji nije izgubio imetak i koji nije obolijevao. Uzvišeni Allah, kada zavoli čovjeka, iskuša ga, a kada ga stavi na kušnju, onda mu da i sabura.“

DOVA:

Allahu moj, od Tebe tražim zaštitu od toga da se što ne sruši na mene, da se ne strovalim, da se ne utopim, da ne izgorim i da u starosti posve ne iznemognem. Tražim od Tebe zaštitu da me šejtan na smrti ne savlada. Allahu moj, Utječem Ti se od teške nesreće, i nesretnosti, i zle sudbine, i neprijateljske osvete. Allahu moj, od Tebe tražim zaštitu od zla onoga što znam i od zla onoga što ne znam. Gospodaru moj, utječem Ti se od zla moga sluha, od zla moga vida, od zla moga jezika, od zla moga srca i zla moga avreta (stidnog mjesta).

Lijepi je petak brate i sestro, pa hvala Allahu na svemu. Sjećam se da kao djete sam maštao o baštama punim lijepog cvijeća i zelenila, cvrkuta ptica i žuboru vode. Odrastajući, shvatio sam da nešto samo željeti, nije dovoljno. Mora se dobro potruditi da cvijeće ne uvehne, da ptice i voda ne nestanu tako što ćemo svako drvo oko nas posjeći.

Zaista je važno šta ko od nas hoće. Pa Allah u Knjizi Svetoj, u Uputi koja je tu sve do Sudnjega Dana govori nam da ko hoće ovaj svijet daće mu, a onome ko hoće onaj svijet daće mu. A ovaj svijet je samo igra i zabava u poređenju sa Ahiretom. Božija Milost je Neizmjerna. Ali nije dovoljno samo htjeti. Treba ustati, zasukati rukave i djelovati i biti ustrajan. Ako i padneš ustani opet i nastavi dalje. Uvijek se na Allaha oslonuti možeš.

I nije svijet crno-bijeli pa da kažeš ko hoće eure nek ide u Njemačku a ko hoće ezan, pa evo mu ezana. Ne zaista nije. Ali šta ti stvarno hočeš ...

Ako si se odlučio za uspjeh onda vjeruj i marljivo radi. Ne čekaj i ne prigovaraj. Ne traži mahane već traži riješenje. Čuvaj obraz i budi dobar prema Allahovim stvorenjima. Ne trgaj cvijet već  sagni se da ga pomirišeš. Ne bacaj smeće na ulicu ili u rijeku. Ne prelazi ulicu na crveno. Ne govori ružne riječi i ne pomišljaj da smiješ lagati i da nije grijeh. Budi blag i nasmijan prema prijateljima a prema dušmanu budi žestok.


A ako nemaš planove za Onaj svijet onda ovo sve drugačije...

Sufizam
<< 02/2018 >>
nedponutosricetpetsub
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728