"One dobre svako voli ko svijetom ovim hodi.
Zavoliš li one loše, to nagradi će da te vodi."

SOHBET PETKOM (09. 02. 2018) - Sufizam

Sufizam

Cilj bloga je da pruži što više informacija o sufizmu generalno, a pogotovo ovde kod nas u Bosni i Hercegovini. InšAllah, koliko mi se dopusti toliko će i biti.

09.02.2018.

SOHBET PETKOM (09. 02. 2018)

SOHBET PETKOM          

(09. 02. 2018)

Gospodaru, pokloni nam mudrost i udruži nas sa dobrim i čestitim robovima Tvojim!

 Uzvišeni Allah kaže: “Allah je, nema božanstva osim Njega, Živog, Vječnog. Ne obuzima Ga ni drijemež ni san! Njegovo je ono što je na nebesima i ono što je na Zemlji. Ko se može pred Njim zauzimati za nekoga bez dopuštenja Njegova?! On zna šta je bilo i prije njih i šta će biti poslije njih, a od onoga što On zna – drugi znaju samo onoliko koliko On želi. Njegova moć obuhvata i nebesa i Zemlju i Njemu ne dojadi održavanje njihovo. On je Visoki, Veliki.“ (El-Bekara, 255.)

 Prenosi se od Ebu Hurejre, radijallahu anhu, da je rekao: „Povjerio mi je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem čuvanje Sadekatul-fitra, pa mi je došla osoba (kradljivac) i počela krasti hranu, pa sam ga uhvatio i rekao mu: „Sigurno ću te tužiti Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem.“ Zatim je ispričao čitavu priču dok mu šejtan nije treći put došao i rekao: „Pusti me, naučiću te nekoliko riječi u kojima će ti Allah dati koristi.“  Rekao sam: „Koje su to?“  Rekao je: „Kada legneš u svoju postelju prouči Ajetul-Kursijju, pa ćeš od Allaha stalno imati jednog čuvara i šejtan ti se neće moći približiti sve dok ne osvaneš.“ Pa sam ga pustio, i dočekao sabah namaz, pa mi je Allahov Poslanik sallallahu alejhi ve sellem, rekao: „Šta je juče uradio tvoj zarobljenik?“ Pa sam rekao: „Allahov Poslaniče, tvrdio je da će me podučiti riječima kojima će mi Allah dati koristi, pa sam ga pustio.“ Rekao je: „Koje su to riječi?“ Rekao sam: „Kazao mi je: „Kada legneš u svoju postelju prouči Ajetul-Kursijj od početka do kraja: Allah, nema boga osim Njega, Živi, Održavatelj.“ I rekao mi je: „Uz tebe će stalno biti čuvar od Allaha, i šejtan ti se neće približiti dok ne osvaneš.“ A ashabi su žudjeli za svakom dobrom više nego bilo čim drugim. Pa je, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: „Pa on ti je rekao istinu iako je veliki lažljivac. Znaš li, o Ebu Hurejre, s kim si već tri noći razgovarao?“ Rekao je: „Ne znam.“ Rekao je: „To je bio šejtan.“  

PORUKA:
 Ko bude učio Ajetul-kursiju iza namaza – samo će ga smrt dijeliti od Dženneta. Ko uči navečer pred spavanje – Uzvišeni Allah će ga čuvati do jutra. Ko uči ujutro – Uzvišeni Allah će ga čuvati do noći. Ko prouči na vodu i popije – Uzvišeni Allah će mu pojačati memoriju. Ko prouči 170 puta (broj harfova u Ajjetul-Kursijji), ako je u brigama – Uzvišeni Allah će mu brige odstraniti; ako je dužan – Uzvišeni Allah će mu pomoći da vrati dug; ako je siromašan – Uzvišeni Allah će mu dati nafaku; ako ga neko vrijeđa – Uzvišeni Allah će ga osloboditi od napasnika; i ako je griješnik – Uzvišeni Allah će mu oprostiti.

 
(smiley)Još jedan lijepi petak i još jedan sohbet od kojeg ćemo se inša Allah okoristiti. Nije da je nešto novo rečeno jer znamo ti i ja već mnogo toga. Al treba nas često podsjećati. I bolje je riječju nego sohom. Nekad razmišljajući o Sudnjem danu, o polaganju računa i uopšte o sebi pomislim kako bi mi lakše bilo kad ne bih znao. Mogao bi reći; nisam znao oprosti mi Gospodaru ...

Ipak znanje i traženje znanja je naša obaveza. A kada ga nađemo onda ga primjenimo u našim djelima i u društvu u kojemu živimo i svima će biti bolje. Neka je i mali korak ali neka je naprijed. A kada svi zakoračimo to više nije mali korak. I nemoj čekati!!! Uči Ajetul Kursijju i zakorači naprijed. Budi onakav kakav bi volio da budu prema tebi. Budi blag i milostiv prema slabima. Uzdaj se u Allaha i ne zaboravi da ćeš pred Njega izaći i ne boj se više nikoga i ničega.

Sufizam
<< 02/2018 >>
nedponutosricetpetsub
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728