"One dobre svako voli ko svijetom ovim hodi.
Zavoliš li one loše, to nagradi će da te vodi."

Sufizam 2018/02/19

Sufizam

Cilj bloga je da pruži što više informacija o sufizmu generalno, a pogotovo ovde kod nas u Bosni i Hercegovini. InšAllah, koliko mi se dopusti toliko će i biti.

19.02.2018.

SOHBET PETKOM (16. 02. 2018)

‎SOHBET PETKOM
(16. 02. 2018)

Gospodaru, pokloni nam mudrost i udruži nas sa dobrim i čestitim robovima Tvojim!

Uzvišeni Allah kaže: “Onima koji govore: ‘Gospodar naš je Allah, pa poslije ostanu pri tome – dolaze meleki: ‘Ne bojte se i ne žalostite se, radujte se Džennetu koji vam je obećan. Mi smo zaštitnici vaši u životu na ovom svijetu, a i na onom; u njemu ćete imati sve ono što duše vaše zažele, i što god zatražite – imaćete. Bićete počašćeni od Onoga koji prašta i koji je Milostiv.”‘ (Fussilat, 30-32)

Uzvišeni Allah o nevjernicima kaže: “A da si samo vidio kad su meleki nevjernicima duše uzimali i po licima ih njihovim i straga udarali: ‘Iskusite patnju u ognju. To je za ono što ste rukama svojim pripremili, jer Uzvišeni Allah nije nepravedan robovima Svojim!”‘ (Al-Anfal, 50-51)

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: “Zaista vjernik, rob Allahov kad napušta ovaj svijet i ide na budući, dođu mu meleki sa visine, bijela izgleda u sjaju kao Sunce, sa sobom nose džennetsku odjeću i džennetski miris. Približe mu se tako da ih može vidjeti. Zatim dođe melek smrti i sjedne pored njegove glave, pa kaže: ‘O dobra dušo’, a u drugoj verziji, ‘o smirena dušo’, idi oprostu svoga Gospodara i Njegovom zadovoljstvu.’ Duša zatim napušta svoje tijelo poput kapljice koja klizi sa svoga mjesta. Zatim je prihvataju, a u drugoj predaji, pa kad duša napusti tijelo blagosiljaju ga meleki svi, na nebu i na zemlji. Potom mu se otvaraju nebeska vrata i svi čuvari tih vrata mole se Uzvišenom Allahu za njegovu dušu. Meleki je prihvataju ne odvajaju se od nje ni jednog trena, sve dok je ne postave u haljine (ćefine) i miris.’”
A u drugoj predaji se navodi da: “Od nje (duše) se proširi najljepši miris kakvog na Zemlji nema, potom se, noseći je, penju u visine. Kad prođu pored grupe meleka svi upitaju: ‘Čija je ovo plemenita duša?’ A meleki odgovaraju: ‘To je taj i taj’, i tad spomenu njegovo najljepše ime s kojim su ga ljudi zvali na zemlji. Tako biva sve dok ne pređu zemaljsko nebo, i zatraže dozvolu za prolazak, pošto im se dozvoli idu dalje prema nebu koje slijedi. Tako biva sve dok ne dođu do sedmog neba.’”

Ibrahim, alejhi-s-selam, zatražio je da mu se Melek smrti, Allahovom voljom, pokaže kako uzima dušu vjernika. Melek smrti mu reče: “Okreni glavu od mene!” Ibrahim, alejhi-s-selam, se okrenu i ugleda ga (Meleka smrti) u liku najljepšeg mladića, lijepe odjeće, prijatnog mirisa. Ibrahim, alejhi-s-selam, mu reče: “Tako mi Uzvišenog Allaha, kada vjernik od radosti ne bi imao ništa drugo nego da vidi tvoje lice, bilo bi mu dovoljno.”
Zatim mu reče: “Pokaži mi kako uzimaš duše nevjernicima?” “Ne možeš ti to podnijeti”, reče Melek smrti. “Mogu, svakako”, odgovori Ibrahim, alejhi-s-selam, “Okreni onda glavu od mene”, reče mu Melek smrti. Okrenu se, pogleda i ugleda crnog čovjeka, noge mu na zemlji, a glava na nebu, u najružnijem obliku koji se može vidjeti. Ispod svake dlake mu plamen vatre. Ibrahim, alejhi-s-selam, mu reče: “Tako mi Uzvišenog Allaha, bilo bi dovoljno nevjerniku patnje samo da vidi tvoj izgled.”

„LA ILAHE ILLA ENTE SUBHANEKE INNI KUNTU MINEZ-ZALIMIN“/“Nema Boga osim tebe, Slavljen neka Si, ja sam se prema sebi ogriješio.“

Sufizam
<< 02/2018 >>
nedponutosricetpetsub
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728