"One dobre svako voli ko svijetom ovim hodi.
Zavoliš li one loše, to nagradi će da te vodi."

SOHBET PETKOM (02. 03. 2018) - Sufizam

Sufizam

Cilj bloga je da pruži što više informacija o sufizmu generalno, a pogotovo ovde kod nas u Bosni i Hercegovini. InšAllah, koliko mi se dopusti toliko će i biti.

02.03.2018.

SOHBET PETKOM (02. 03. 2018)

SOHBET PETKOM (02. 03. 2018)

Gospodaru, pokloni nam mudrost i udruži nas sa dobrim i čestitim robovima Tvojim!

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: “Kada se mrtvi spusti u svoj kabur, on čuje topot obuće onih koji odlaze od njega. Ako bude vjernik, namaz će mu biti iznad glave; post s njegove desne strane; zekat s njegove lijeve strane; dobra djela poput sadake, održavanja rodbinskih veza, dobročinstva prema ljudima, bit će mu kod njegovih nogu. Pokušat će mu se prići od strane njegove glave, pa će namaz reći: ‘S moje strane nema prolaza.’ Zatim će mu se pokušati prići s njegove desne strane, pa će post reći: ‘S moje strane nema prolaza.’ Zatim će se pokušati prići s lijeve strane, a zekat će reći: ‘S moje strane nema prolaza.’ Zatim će mu se pokušati prići od strane njegovih nogu, a dobra djela poput sadake, rodbinske veze i dobročinstva će reći: ‘S naše strane nema prolaza.’

U drugoj predaji se navodi: “Čovjeku će se pokušati prići (tj. kazna) u njegovom kaburu, pa kada mu dođe s njegove glave odbranit će ga učenje Kur’ana, a kada mu se pokuša prići ispred njega odbranit će ga sadaka, a kada mu se pokuša prići sa strane nogu odbranit će ga njegovo pješačenje do mesdžida.
Reći će mu se: ‘Sjedi!’ Sjesti će, pa će mu biti prikazano Sunce kako zalazi. Upitat će ga: ‘Ovaj čovjek koji je bio među vama, šta kažeš o njemu?’ Reći će: ‘Pustite me dok klanjam!’ Reći će mu: ‘Klanjaćeš ti. Obavijesti nas o onome o čemu te pitamo.’ Kazat će (čovjek): ‘O čemu me pitate?’ Pa će mu reći: ‘Šta kažeš o ovome čovjeku koji je bio među vama i šta svjedočiš za njega?’ Pa će on odgovoriti: ‘Svjedočim da je on Allahov Poslanik i da je došao sa istinom od Allaha.’ Onda će mu biti rečeno: ‘Na tome si živio, na tome si umro i na tome ćeš biti proživljen, ako Bog da.’ Zatim će mu biti otvorena jedna od džennetskih vrata i biće mu rečeno: ‘Ovo je tvoje mjesto u njemu i ono što ti je Uzvišeni Allah u njemu pripremio.’ Pa će još više obradovati.
Zatim će mu biti otvorena jedna od džehennemskih vrata, biće mu rečeno: ‘Ovo je tvoje mjesto u njemu i ono što ti je Uzvišeni Allah u njemu pripremio da si mu bio nepokoran.’ Pa će se još više obradovati. Zatim će mu kabur biti proširen za sedamdeset lakata i biće mu osvijetljen. I tijelo će mu biti vraćeno u početni položaj, a njegova duša će biti smještena u prijatno boravište, a to je ptica koja je okačena za džennetsko drveće. Kako Uzvišeni Allah kaže: “Allah će postojanom riječju učvrstiti one koji vjeruju i u životu na ovom i na onom svijetu.”

(smiley)

Još jedan lijepi petak, još jedan razlog da insan bude sretan i zadovoljan te da zahvaljuje Allahu na blagodatima kojim nas je opskrbio. A sve ono što nam je Allah dao je Gratis. Sunce, noć i dan, voda  i zrak, razum, vid i sluh, itd. Itd. Sve smo dobili na korištenje bezuvjetno, do roka određenog. Možemo koristiti na način kako nam odgovara. Ko želi da se ipak drži određenog reda koji je Uzvišeni nama u korist također odredio na način da čuva namaz, da posti, daje zekat i bude čovjek, Allahov halifa na Zemlji, a nipošto nečovjek, takvome Allah daje eto „stan“ širine +-35 metara, osvijetljen i opet Gratis.

I ti brate i ti sestro, budi dostojan halife na Zemlji. Budi i ostani čovjek, koliko god to bilo teško. Svi smo svjedoci ljudi koji su bili ljudi. I Allah ih stavi na kušnju i da im položaj. I onda oni i klanjaju i poste i na Hadž idu, i skupa kola voze a radnici im rade za mizernu plaću.  Ne dao mi Allah da budem takav „hadžija“...

Samo se Allaha boj i radi ono što je do tebe i u Njega se uzdaj. I ostani čovjek. Allahova je pravda apsolutna i svako će naći šta je zaradio...

Sufizam
<< 03/2018 >>
nedponutosricetpetsub
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031