"One dobre svako voli ko svijetom ovim hodi.
Zavoliš li one loše, to nagradi će da te vodi."

SOHBET PETKOM (09. 03. 2018) - Sufizam

Sufizam

Cilj bloga je da pruži što više informacija o sufizmu generalno, a pogotovo ovde kod nas u Bosni i Hercegovini. InšAllah, koliko mi se dopusti toliko će i biti.

09.03.2018.

SOHBET PETKOM (09. 03. 2018)

SOHBET PETKOM
(09. 03. 2018)

Gospodaru, pokloni nam mudrost i udruži nas sa dobrim i čestitim robovima Tvojim!

Hazreti Alija, radijallahu anhu, jedne prilike je održao hutbu i nakon zahvale Uzvišenom Allahu i salavata na hazreti Pejgambera, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao:
“Uzvišeni Allah je objavio Kur’an, koji upućuje istini. U njemu je objašnjeno svako dobro i zlo. Prihvatite se dobra, a klonite se zla. Kod Uzvišenog Allaha veću čast ima musliman od bilo koje islamske svetinje. U Islamu se posebna pažnja poklanja iskrenosti i jedinstvu vjernika, a istinski vjernik je onaj od čijeg zla i ruku su zaštićeni svi ljudi. Budite Uzvišenom Allahu iskreno pokorni i ne budite neposlušni. Ako dobro sretnete, prihvatite ga, a od lošeg se udaljite. Ne zaboravite da ste bili manjina, nemoćni na Zemlji, pa vas je Uzvišeni Allah uzdigao i moć vam dao.
O Allahovi robovi, ne dozvolite da vas ljepote ovog svijeta zavedu, jer je ovaj svijet kuća belaja, a poznat je po svojoj prolaznosti i opasan sa varkama svojim.
Onaj ko pusti suzu radi Uzvišenog Allaha, džehennemu će biti zabranjeno njegovo tijelo.
O ljudi, ne budite kao oni koji žele vječni svijet bez djela i oni koji odgađaju tevbu živeći u pustim nadama i željama.
Ne budite kao oni koji, kad govore o ovome svijetu, izgledaju kao pobožnjaci, a svojom praksom su pohlepni umišljenici. Kad im se udjeljuje, ne mogu se zasititi, a kad im se uskraćuje, nezadovoljni su. Naređuju dobro, a sami ga ne provode. Zabranjuju drugima zlo, a sami ga se ne klone. Vole dobre ljude bez želje da se u njih ugledaju. Mrze silnike i griješnike, a i sami su takvi. Kad dođu do imetka, nered čine, pri bolesti su tužni, a nakon ozdravljenja nezahvalni. Ako ih iskušenje snađe, nemaju sabura. Ponašaju se kao da prijetnja smrti nije njima upućena.
O vi koji ste zaronili u tmine, između kojih je zastor, te ne izvlačite pouke, istinu vam govorim. Spasit će se onaj ko spozna sebe. A ko je u brigama i bude upropašten, upropastio se svojim rukama.
Uzvišeni Allah je rekao: “O vjernici, čuvajte sebe i svoju porodicu od vatre.”
O ljudi, znajte da su oni prije vas uništeni zbog činjenja velikih grijeha. Odvraćajte od zla kako vas ne bi snašlo ono što se dogodilo onima prije vas. Djeca i imetak su plodovi ovog svijeta, a iskrenost i dobra djela su plodovi vječnog svijeta.
Mnogo je onih kojima Uzvišeni Allah dariva blagodat svoju do roka određenog, iako oni griješe prema Njemu. Mnogo je onih koji se zavaravaju zato što Uzvišeni Allah prikriva njihova loša djela i onih koji su zavedeni lijepim govorom o njima.
O čovječe, šta te hrabri u griješenju tvome, šta te zavarava u pogledu Gospodara tvoga? Šta je uzrok, pa si zadovoljan uništavanjem sebe? Zar nemaš lijeka za svoju bolest, kao što ga drugi imaju? Kad vidiš nekog izloženog vrelini sunca, pokrivaš ga sjenom, kad vidiš nekog pogođenog tugom, koja nanosi bol njegovom tijelu, plačeš iz sažaljenja prema njemu. A šta te onda čini ravnodušnim nad tvojom bolešću? Šta te čini bezosjećajnim u tvojim patnjama? I šta te tješi od plakanja nad tvojom dušom, iako ti je ona najdragocjenija?
Budi pokoran Uzvišenom Allahu i voli sjećanje na Njega. Predoči sebi da bježiš od Njega dok ti se On primiče, On te zove Svome oprostu i svojom dobrotom skriva tvoje pogreške.
Opskrbi se za svoje putovanje, motri svjetlo svoga izbavljenja i pripremi brze jahalice.”
(smiley)
Još jedan mubarek petak, pa hvala Allahu. Nije zgoreg pročitati još jednom jer hazreti Alija ko meni i tebi da govori...

Sufizam
<< 03/2018 >>
nedponutosricetpetsub
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031