"One dobre svako voli ko svijetom ovim hodi.
Zavoliš li one loše, to nagradi će da te vodi."

SOHBET PETKOM (16. 03. 2018) - Sufizam

Sufizam

Cilj bloga je da pruži što više informacija o sufizmu generalno, a pogotovo ovde kod nas u Bosni i Hercegovini. InšAllah, koliko mi se dopusti toliko će i biti.

16.03.2018.

SOHBET PETKOM (16. 03. 2018)

SOHBET PETKOM (16. 03. 2018)

Gospodaru, pokloni nam mudrost i udruži nas sa dobrim i čestitim robovima Tvojim!

Ako Bog da, u nedjelju sa akšam namazom nastupa sveti mjesec Redžeb. Dolaskom ovog mjeseca osjeća se miris blizine mjeseca Ramazana. Zato iskoristimo mjesec Redžep i Ša’ban u ibadetu i radeći dobra djela kako bi što spremniji dočekali mubarek mjesec Ramazan.

Uzvišeni Allah kaže: “Broj mjeseci u Allaha je dvanaest, prema Allahovoj Knjizi, od dana kada je nebesa i Zemlju stvorio, a četiri su sveta; to je prava vjera. U njima sebi zulum ne činite!”

Allahov Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: “Godina ima 12 mjeseci, četiri su sveta, tri dolaze jedan iza drugog a to su: zul-ka’de, zul-hidždže i muharrem a redžeb je odvojen i dolazi između džumadel-uhra i ša’bana.“

U jednom hadisu Allahov Poslanik kaže: “Mjesec Redžeb je Allahov mjesec, Šaban je moj mjesec a Ramazan je mjesec ummeta.”

O vrijednosti ibadeta u ovim mjesecima Sejjid Nursi, rahimehullah, kaže: “U normalno vrijeme za određeno djelo piše se od deset sevapa pa nadalje, međutim u mjesecu Redžebu sevapi za djelo počinju od broja stotinu pa nadalje. U Šabanu sevapi za jedno djelo počinju od tri stotine a u Ramazanu taj broj dostiže do 1000. U noćima uoči petka sevapi za djelo počinju od nekoliko hiljada a u noći lejletul kadra od stotinu hiljada.”

Jedan od Allahovih dobrih robova je rekao: “Godina je poput drveta. Mjesec Redžeb je vrijeme listanja drveta. Šaban vrijeme davanja plodova a Ramazan vrijeme ubiranja plodova.”

Abdulkadir Gejlani, kuddise sirruhu, je rekao: “Redžeb je mjesec napuštanja nefsanskih prohtjeva. Šaban je mjesec djela i požrtvovanosti. A Ramazan je mjesec odanosti i radosti. Redžeb je mjesec tevbe, Šaban mehabbeta, Ramazan vrijeme bliskosti sa Uzvišenim Allahom. Redžeb je hurmet, Šaban hizmet, Ramazan nimet. U mjesecu Redžebu uvećavaju se dobra. U Šabanu se podiže zlo a u Ramazanu postižu najveće počasti.”

Katade, jedan od mufessira, je rekao: “Nagrada za dobra djela u ovom mjesecu (redžebu) je znatno veća nego što je to u drugo vrijeme. Međutim i kazna za zulum učinjen u ovom mjesecu je mnogo veća.”

Kada su Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, upitali zbog čega se Redžeb naziva Allahov mjesec, on sallallahu alejhi ve sellem, je odgovorio: “Stoga što je to mjesec u kojem Uzvišeni Allah mnogo oprašta. U tom mjesecu je zabranjeno ubijanje. I to je mjesec kada je Uzvišeni Allah primio tevbe poslanika, alejhimu-s-selam, i sačuvao ih od neprijatelja.”

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, podstičući ummet na post u ovom mjesecu kaže: “Ko u mjesecu Redžebu posti jedan dan kao da je postio godinu dana (toliku nagradu će imati). Ko posti sedam dana za njega se zatvaraju sedam džehennemskih vrata. Ko posti osam dana njemu se otvara osam džennetskih kapija. Ko posti petnaest dana sa nebesa mu se obrati jedan glasnik i kaže: 'Oprošteni su ti svi grijesi iz prošlosti. Sve loše ti je preokrenuto u dobro. Sad idi i čini nova djela...”

DOVA koja se preporučuje:
Allāhumme bārik lenā fī redžebe ve ša’bāne ve bellignā ramadāne.
Uzvišeni Allahu blagoslovi nas u mjesecima redžepa i šabana i podari nam da spremni dočekamo mjesec ramazana.

Sufizam
<< 03/2018 >>
nedponutosricetpetsub
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031