"One dobre svako voli ko svijetom ovim hodi.
Zavoliš li one loše, to nagradi će da te vodi."

SOHBET PETKOM (23. 03. 2018) - Sufizam

Sufizam

Cilj bloga je da pruži što više informacija o sufizmu generalno, a pogotovo ovde kod nas u Bosni i Hercegovini. InšAllah, koliko mi se dopusti toliko će i biti.

24.03.2018.

SOHBET PETKOM (23. 03. 2018)

SOHBET PETKOM (23. 03. 2018)

Gospodaru, pokloni nam mudrost i udruži nas sa dobrim i čestitim robovima Tvojim!

Dobrovoljni namaz koji se može klanjati u periodu nakon što sunce izađe (odskoči, podigne se na horizontu) pa sve do pred podne (oko pola sata) naziva se DUHA - NAMAZ. Velika je vrijednost ovog dobrovoljnog namaza.

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: “Za svaki organ ste dužni svakog dana podijeliti sadaku. Subhanallah je sadaka, elhamdulillah je sadaka, La ilahe illellah je sadaka, Allahu ekber je sadaka, naređivanje dobra je sadaka zabranjivanje zla je sadaka, a sve to nadopunjuju dva rekata duha-namaza.“

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: “Čovjek ima 360 zglobova, a dužan je na svaki zglob dati sadaku.” Prisutni upitaše: “Ko je to u stanju učiniti Allahov Poslaniče?” Reče: “Ispljuvak u džamiji ukloni ili sa puta nešto što smeta. A ako nisi ni to u stanju, pa dva rekata duha-namaza ti to nadopunjuju.”

Ebu Hurejre, radijallahu anhu, prenosi: “Oporučio mi je moj voljeni prijatelj (Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao) tri stvari, koje neću ostaviti do svoje smrti: ‘Da postim tri dana u svakom mjesecu, dva rekata duha - namaza, i da klanjam vitre prije nego krenem spavati.’”

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: “Ko bude redovno klanjao dva rekata duha-namaza, bit će mu oprošteni grijesi pa makar ih bilo poput morske pjene.”

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: “Onaj ko klanja dva rekata duha-namaza, neće biti upisan među nemarne. Ko klanja četiri rekata bit će upisan u pobožnjake. Ko klanja šest, to ćemu biti dovoljno za taj dan. Onoga ko klanja osam, Allah upiše među ponizne. A onome ko klanja dvanaest rekata, Allah sagradi kuću u džennetu. Nema dana ni noći da On u njima ne daruje svojim robovima dobrotu i sadaku. Allah nije nikome od Svojih robova darovao da bolju dobrotu od toga da roba nadahne da Njega spominje.”

Uzvišeni Allah kaže preko Svog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, u hadisi kudsijji: “Sine Ademov, nemoj malaksati u tome da Mi na početku svoga dana klanjaš četiri rekata, bit ću ti dovoljan za ostatak tvoga dana.”
(smiley)


Da bude petak i ova džuma mubarek. Vanjština uglavnom oslikava unutrašnjost. Poslanik nas uči, a sve što je on govorio saws je opet od Allaha dž.š. Pa Allah je odgojio Muhammed alejhiselama kojeg opet ja i ti kažemo da slijedimo. A sve što je od Allaha je čisto. Jučer je bio svjetski dan vode, 22 mart. To je Božija blagodat i čovjek sve više uviđa njenu vrijednost. Još da se ako Bog da ja i ti osvjedočimo da je to zaista tako pa da malo više budemo zahvalniji na toj blagodati koje eto hvala Bogu u našoj Bosni ima u izobilju.

Čistoća je pola vjere i sigurno nije poslanik svih svjetova bez razloga govorio da treba „uklonuti granu sa puta“. To je simbolika naravno. To može da bude i plastična kesa. Tužno je vidjeti korita naših rijeka okićena kesama različitih boja. Tužno... Možda baš te rijeke govore, na svjetski dan o vodama, kakav je moj i tvoj hal.  Ako je to pola vjere onda smo pola već izgubili.

Nedaj se, ne spavaj, ustani i radi ono što je do tebe...

Sufizam
<< 03/2018 >>
nedponutosricetpetsub
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031