"One dobre svako voli ko svijetom ovim hodi.
Zavoliš li one loše, to nagradi će da te vodi."

Sufizam 2018/04/06

Sufizam

Cilj bloga je da pruži što više informacija o sufizmu generalno, a pogotovo ovde kod nas u Bosni i Hercegovini. InšAllah, koliko mi se dopusti toliko će i biti.

06.04.2018.

SOHBET PETKOM (06. 04. 2018)

SOHBET PETKOM
(06. 04. 2018)

Gospodaru, pokloni nam mudrost i udruži nas sa dobrim i čestitim robovima Tvojim!

Uzvišeni Allah kaže: “I obavljaj molitvu početkom i krajem dana, i u prvim časovima noći! Dobra djela zaista poništavaju rđava. To je pouka za one koji pouku žele.” (Hud, 114.)

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: “Boj se Uzvišenog Allaha (budi ga svjestan u svim prilikama) gdje god bio, i uvijek nakon lošeg djela učini dobro čime ćeš izbrisati loše i ophodi se prema ljudima na najljepši način.”

Neka od dobrih djela koja brišu loša su sljedeća:

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: “Ko poslije svakog namaza kaže trideset i tri puta subhanallah, trideset i tri puta elhamdulillah, trideset i tri puta Allahu ekber, to je devedeset i devet, a zatim upotpuni stotinu sa la ilahe illallahu vahdehu la šerike leh, lehul-mulku ve lehul-hamdu ve huve ala kulli šejin kadir – bit će mu oprošteni grijesi pa makar ih bilo koliko morske pjene.”

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: “Nema tog Allahovog roba koji počini loše djelo, zatim propisno abdesti, klanja dva rekata dobrovoljnog namaza, te zamoli Uzvišenog Allaha za oprost, a da mu Uzvišeni Allah neće oprostiti.”

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: “Milostinja (sadaka) poništava loša djela kao što voda gasi vatru.”

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: “Ko u toku dana kaže sto puta subhanallahi ve bi hamdihi, bit će mu oprošteni grijesi, pa makar ih bilo koliko morske pjene.”

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: “Ko kaže la lahe illellahu vahdehu la šerike lehu, lehul-mulku ve lehul-hamdu ve huve ala kulli šejin kadir” (Nema boga osim Allaha, Jedinoga, Koji druga nema. Njemu pripada vlast nad svačim i sva zahvalnost. On sve može), sto puta na dan, imat će nagradu u vrijednosti onoga ko oslobodi roba iz Ismailovog, alejhis-selam, potomstva, upisat će mu se stotinu dobrih djela, obrisat će mu se stotinu loših djela i bit će zaštićen od šejtana toga dana.”

A u drugoj predaji se navodi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao: „Ko izgovori deset puta: ‘La ilahe ille-l-Lahu vahdehu la šerike lehu, lehu-l-mulku ve lehu-l-hamdu ve Huve ‘ala kulli šej‘in Kadir’, vrijedno mu je koliko da je oslobodio ropstva četiri potomka Ismaila, alejhi-selam!“

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: “Kada se čovjek abdesti i upotpuni svoj abdest, sa njega spadnu grijesi, tako da spadnu i oni sa njegovih jagodica.”

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: “Želite li da vas uputim na ono čime Allah briše grijehe i podiže stepene?” Odgovorili su: ”Da, Allahov Poslaniče”, a on reče: ”Potpuno uzimanje abdesta prilikom poteškoća (bolest i hladnoća), mnoštvo koraka do džamije i iščekivanje namaza nakon obavljenog namaza.”

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: “Pet propisanih namaza, džuma do džume, brišu počinjene grijehe između toga, ako se čovjek sačuva velikih grijeha.”

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: “Onaj ko se zadesi na sijelu, i pri tome izgovori nešto ružno, a zatim prije nego što napusti sijelo kaže: ‘Subhaneke allahumme ve bi hamdike ešhedu en la ilahe illa ente, estagfiruke ve etubu ilejke (Allahu moj, slava i zahvala Tebi pripada, svjedočim da nema boga osim Tebe, Tebi se kajem i od Tebe oprost molim)’, bit će mu oprošteno ono što je počinio na tom sijelu.”

(smiley)

Mubarek dan petak pa hvala Allahu. Dao ti Allah svaki hajr brate i sestro. Nas nije rodila ista majka al ti si moj brat i moja sestra. Nekad se pitam ima li uopšte toliko grijeha koliko nam je Najmilostiviji mogućnosti za oprost ostavio. I ne boj se i ne sumnjaj, ti što namaz čuvaš i lijepo što se prema drugima obhodiš. I u vrijeme poslanika i pored same Kjabe je bilo ljudi što nisu vjerovali, a ne kamo li danas i tako daleko...

A ti imaš abdest, imaš namaz svoj, imaš sedždu i vrata na koja uvijek možeš kucati. Neki kažu da vrata uopšte i nema. A ovo će sve ionako proći brzo...

Sufizam
<< 04/2018 >>
nedponutosricetpetsub
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930