"One dobre svako voli ko svijetom ovim hodi.
Zavoliš li one loše, to nagradi će da te vodi."

Sufizam 2018/05

Sufizam

Cilj bloga je da pruži što više informacija o sufizmu generalno, a pogotovo ovde kod nas u Bosni i Hercegovini. InšAllah, koliko mi se dopusti toliko će i biti.

21.05.2018.

SOHBET PETKOM (18. 05. 2018)

SOHBET PETKOM (18. 05. 2018)

Gospodaru, pokloni nam mudrost i udruži nas sa dobrim i čestitim robovima Tvojim!

Došao neki čovjek Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, jedne prilike i reče: „Allahov poslaniče, želim da te pitam nešto vezano za dunjaluk i ahiret?“ Poslanik mu odgovori: „Pitaj što god želiš.”
„Allahov poslaniče, želim da budem najznaniji od ljudi!“ “Budi čestit prema Uzvišenom Allahu, biti ćeš najznaniji” - reče Poslanik.
„Želim da budem najimućniji čovjek”. „Budi skroman, biti ćeš najimućniji“ - reče Poslanik.
„Želim da budem najpravedniji čovjek.“ „Želi drugima ono što želiš samome sebi, bićeš najpravedniji“ - odgovori Poslanik.
„Želim da budem Uzvišenom Allahu najbliži čovjek.“ „Spominji često Uzvišenog Allaha, biti ćeš Mu najbliži” - reče Poslanik.
„Volio bih biti od onih koji uvjek čine dobro!“ „Čini ibadet Uzvišenom Allahu kao da Ga vidiš, a ako Ga ne vidiš, znaj sigurno da On tebe vidi” - odgovori Poslanik.
“Želim da upotpunim svoj iman.” „Lijepo se ponašaj, upotpuniti ćeš iman“- reče Poslanik.
„Volio bih susresti Uzvišenog Allaha zaštićen od grijeha!“ „Kupaj se i kad si čist (uzimaj gusul), sresti ćeš Uzvišenog Allaha na Sudnjem danu očišćen od grijeha“ - reče Poslanik.
„Želim da na Sudnjem danu budem proživljen obavijen Allahovim nurom?!“ „Nikom zulum ne čini, biti ćeš proživljen u Allahovome nuru“ - reče Poslanik.
„Želim biti najplemenitiji čovjek?!“ „Ne žali se stvorenjima na Uzvišenog Allaha, biti ćeš najplemenitiji” - reče Poslanik.
“Želja mi je da mi se moj Gospodar smiluje?!“ „Budi milostiv prema sebi i prema Allahovim stvorenjima, pa će ti se Allah smilovati”- odgovori Poslanik.
„Želja mi je da mi se smanje grijesi?!“ „Čini istigfar Uzvišenom Allahu, smanjiti će ti se grijesi” - reče Poslanik.
„Želim da mi se poveća rizk (nafaka)?!“ „Budi uvjek pod abdestom, pa očekuj povećanje rizka” - reče Poslanik.
„Želja mi je da budem od onih koji su dragi Uzvišenom Allahu i Resulullahu?!“ „Voli ono što vole Uzvišeni Allah i Njegov Poslanik, mrzi ono što mrze Uzvišeni Allah i Njegov Poslanik, biti ćeš jedan od takvih” - reče Poslanik.
„Želim biti siguran od Allahove srdžbe?!“ „Ne srdi se ni na koga, biti ćeš siguran od Allahove srdžbe” - reče Poslanik.
„Želim da mi dove budu kabul?!“ „Čuvaj se harama, dove će ti biti kabul” - reče Poslanik.
„Želim da me Uzvišeni Allah ne osramoti pred svjedocima na Sudnjem danu?!“ „Čuvaj stidna mjesta, nećeš biti osramoćen pred svjedocima” - odgovori Poslanik.
„Želim da mi Uzvišeni Allah pokrije sramote?!“ „Pokrivaj sramote svoje braće, Uzvišeni Allah će pokriti tvoje” - reče Poslanik.
„Kako da izbrišem svoje grijehe?!“ „Suzama, bolešću i saburom“- reče Poslanik.
„Koje je dobro djelo najdraže Uzvišenom Allahu?!“ „Lijep ahlak, sabur u iskušenjima i zadovoljstvo sa Allahovim određenjem” - odgovori Poslanik.
„Koje je ružno djelo najmrže Uzvišenom Allahu?!“ „Loše ponašanje i škrtost” - reče Poslanik.
„Kako da obuzdam srdžbu?!“ „Sadakom i čuvanjem rodbinskih veza” - reče Poslanik.
“Šta gasi džehennemsku vatru?!“ „Post” - odgovori Allahov Poslanik sallallahu alejhi ve sellem.

(smiley) lijepi petak. Prvi petak u ramazanu. Ljepota na sve strane. Tu i tamo stosta ne valja. Ljudski faktor uglavnom. Moderni covjek i demokratija, sloboda volje, ja,ja i opet Ja. I muslimani moze se slobodno reci. Oni koji vode tudju brigu a svoju pod tepih guraju. Svakakvih fela u basti Bozijoj ima.

A ti brate, i ti sestro pogledaj sta Poslanik kaze kako da se ponasas. I nista Ja. I nista ja mislim ovako i onako. Boj se Allaha i svi strahovi nestaju. A nastoj se ponasati kako te Poslanik svih svjetova uci. I niposto nemoj samo slusati i klimati glavom vec radi.
A Ramazan je posebna prilika... Kad minuta prodje neces je vratiti. Mozda dodje nova al prosla je prosla. Pa tako i Ramazan...
(heart)

11.05.2018.

SOHBET PETKOM (11. 05. 2018)

SOHBET PETKOM (11. 05. 2018)

Gospodaru, pokloni nam mudrost i udruži nas sa dobrim i čestitim robovima Tvojim!

U utorak sa akšam – namazom nastupa nam mubarek mjesec ramazan, mjesec posebne milosti, oprosta i oslobađanja robova od džehennemske vatre.

Uzvišeni Allah kaže: “U mjesecu ramazanu, počelo je objavljivanje Kur’ana, koji je putokaz ljudima i jasan dokaz pravog puta i razlikovanja dobra od zla. Ko od vas u tom mjesecu bude kod kuće, neka ga u postu provede, a ko se razboli ili se na putu zadesi, neka isti broj dana naposti, - Allah želi da vam olakša, a ne da poteškoće imate, da određeni broj dana ispunite i da Allaha veličate zato što vam je ukazao na pravi put i da zahvalni budete!” (El-Bekare: 185)

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem je rekao: “O ljudi, došao vam je mjesec ramazan sa bereketom, rahmetom i magfiretom, mjesec koji je najberićetniji od svih mjeseci, čiji su dani važniji od svih drugih dana, čije su noći značajnije od svih drugih noći, čiji su časovi bolji od svih drugih časova. To je mjesec u kome ste pozvani Allahu u gostoprimstvo gdje ste određeni za one kojima će On počasti ukazati. Vaše disanje u ovome mjesecu je tesbih, a spavanje ibadet. Vaš posao koji obavljate u ovom mjesecu biće primljen kod Uzvišenog Allaha, a dova uslišena. Tražite od svoga Gospodara, iskrenim nijjetom i čistim srcem da vas pomogne u postu koji vam je propisao i u učenju (čitanju) Knjige koju vam je objavio. Nesrećan je samo onaj kome je u ovom mjesecu uskraćen Allahov oprost. Sjetite se dok ste gladni i žedni, gladi i žeđi Sudnjeg dana. Dijelite onima koji su siromašni i napušteni. Poštujte starije i imajte milosti prema mlađima. Održavajte rodbinske veze. Oborite poglede od onoga što vjerniku nije dopušteno gledati i što je vjerniku zabranjeno slušati. Smilujte se prema siročadima drugih i Allah će se smilovati prema vašim. Tražite od svoga Gospodara da vam oprosti grijehe. Dignite svoje ruke Uzvišenom Allahu sa dovom poslije svakog namaza. To je najbolje vrijeme za dovu u kome Uzvišeni Allah obasipa svoje robove milošću i prima dovu koja mu bude upućena. O ljudi, vaše duše su ovisne o vašim djelima. Oslobodite ih traženjem oprosta od grijeha. Vaša leđa su natovarena teškim teretom. Ublažite tu težinu što dužom sedždom. Znajte da se Uzvišeni Allah kune svojom veličinom da neće mučiti one koji klanjaju i sedždu čine i da ih neće uplašiti džehennemskom vatrom na Dan kad će se svi ljudi dići pred Gospodarem svjetova.”

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: “Kada se pojavi mlađak i najavi dolazak mjeseca ramazana, obraduje se Arš i Kursijj, meleki i ono što je ispod njih, govoreći: ‘Blago li se ummetu Muhammedovom, sallallahu alejhi ve sellem, zbog onog što im je dato. Za njih mole i oprost traže Sunce, Mjesec, zvijezde, ptice u zraku, ribe u vodi i sve što je živo na zemlji, danju i noću, osim šejtana, Uzvišeni Allah nas zaštitio od njega. Tako, kada muslimani uz mjesec ramazan ujutro osvanu, ne bude ostavljen nijedan musliman a da mu ne bude oprošteno.’ Uzvišeni Allah rekne melekima: ‘Darujte vaše namaze i zikr u mjesecu ramazanu ummetu Muhamedovom, sallallahu alejhi ve sellem.’”

Na kraju učimo dovu Allahova Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, koju je proučio u kući Sa’d ibn Ubade, radijallahu anhu: “Neka se kod nas iftare postači, neka našu hranu jedu pobožni i neka za nas istigfar čine meleki!”

(smiley) još jedan lijepi petak... Subhanallah, elhamdulillah, Allahu ekber... Eto nam Ramazana na pragu. Eto posebne šanse pa je iskoristi. A post nije pusto gladovanje. Glad i žeđ je terbijet tijela. Ali i duša ima svoj post pa dobro pazi kako se ponašaš. Ako očekuješ oprost i nagradu onda mnogo praštaj i budi ljubazan prema drugima. Prema prirodi, biljnom i životinjskom svijetu te prema ljudima. A posebno prema vjernicima jer to su tvoja braća. I nikad ne pomisli da sam si dobar a ostali da nisu u redu. Ne ide iver daleko od klade.

Prilagodi svoj život Ramazanu jer on bude i prođe. Baška Ramazan, baška sve...

Da Allah bude Razi i Zadovoljan nama i potomcima našim.

Mubarek mjesec Ramazan da ga kao iskreni vjernici u  zdravlju i rahatluku ispostimo.

05.05.2018.

SOHBET PETKOM (04. 05. 2018)

SOHBET PETKOM (04. 05. 2018)

Gospodaru, pokloni nam mudrost i udruži nas sa dobrim i čestitim robovima Tvojim!

Malik b. Dinara su upitali šta je bilo uzrok njegove tevbe , pa im je ispričao sljedeće:
“Prije sam bio veoma sklon opijanju. Imao sam i jednu prelijepu robinju i nakon nekog vremena sa njom sam dobio kćerku. Mnogo sam volio tu djevojčicu, međutim, kada je napunila dvije godine umrla je. Bio sam shrvan od tuge. Došla je noć Berata. I još je bila noć Džume - noć uoči petka. Tu sam večer ponovo legao pijan. Usnio sam da je nastupio Sudnji dan i da su ustali svi stanovnici kabura. I ja sam bio među njima. Čuo sam neku buku iza sebe. Okrenuo sam se i ugledao ogromnu crnu zmiju kako otvorenih usta ide prema meni. Počeo sam da bježim u strahu i panici. Na putu sam sreo jednog starog čovjeka, u čistom i mirisnom odijelu. Nazvao sam mu selam i on mi je odgovorio.
‘Pomozi mi! Spasi me od ove zmije!’ počeo sam da vičem, a starac mi je odgovorio: ‘Ja sam star i slab. Zmija je jača od mene. Ali ti bježi! Uzvišeni Allah će inšallah stvoriti neki sebeb kojim će te spasiti.’
Popeh se na neko brdo, odatle se ukaza Džehennem. I baš kad sam bio na ivici da padnem u Džehennem, začu se neki glas: ‘Vrati se! Ti nisi od stanovnika Džehennema!’
Vratio sam se, i zmija je išla za mnom. Ponovo dođoh do onog starca, zatražih pomoć od njega, a starac poče da plače i reče: ‘Ja sam slab, ne mogu ti pomoći. Ali idi na ono brdo, tamo Uzvišeni Allah čuva emanete muslimana. Ako se tvoj emanet nalazi među njima, smilovat će ti se i priteći u pomoć.’
Otišao sam na to brdo. Tamo su bile ukrašene sobe. Zmija me i dalje pratila. Kada sam se približio meleki rekoše: ‘Podignite zavjese, otvorite vrata! Možda unutra ima emanet i od ovog nevoljnika.’
Podigoše se zavjese otvoriše se vrata, ukazaše se djeca sva blistava od nura - svjetlosti. Počeše da mi prilaze u skupinama. Tada među njima ugledah i svoju kćer. Kada me ugleda, povika: ‘To je moj babo!’ Zatim me uze za ruku, pomilova po bradi i prouči ajet: ‘Nije li došlo vrijeme da se vjernicima srca smekšaju kada se Uzvišeni Allah i istina koja se objavljuje spomene...’ (Hadid, 57/16)
Ja joj u čudu uzvratih:
‘Kćeri, ti si jako mala. Nisi znala učiti Kur’an?’
‘Mi znamo Kur’an bolje od vas.’
‘Ko je ova zmija što ide za mnom?’
‘To su babo tvoja loša djela, tvoji grijesi.’
‘Ko je onaj starac kojeg sam sreo?’
‘To su tvoja dobra djela babo. Obzirom da ih je malo starac je slab i nemoćan. Zmija je jača od njega. Da si bio pokoran Uzvišenom Allahu, zmija bi bila slaba a starac snažan.’
‘Dobro, šta ti radiš ovdje?’
‘Mi smo umrla djeca muslimana. Uzvišeni Allah nas je ovdje smjestio. Čekamo da vi dođete da za vas šefaat činimo.’
Probudio sam se sav u znoju. Već je bio sabah. Istog trena sam učinio tevbu - pokajanje za sve grijehe.”

Ebu Ishak el-Isferajini je rekao: “Trideset godina sam molio Uzvišenog Allaha da me uputi na tevbei nasuh (iskreno pokajanje), i najzad mi je ispunio želju. Tada sam sebi rekoh: ‘Subhanallah! Trideset godina sam molio Uzvišenog Allaha za jednu želju.’ Nakon toga sam usnio san u kojem sam čuo glas: ‘Zar se ti tome čudiš? Znaš li ti uopšte šta si tražio od Uzvišenog Allaha? Ti si tom dovom tražio Allahovu ljubav. Zar nisi čuo ajet u kojem se kaže: ‘Uistinu Uzvišeni Allah voli one koji se mnogo kaju i čiste.’ Zar je to obična želja?”
(smiley)
Lijepi petak... hvala Allahu na jos jednom petku u vjeri, pameti, zdravlju i miru.
Stranputica je mnogo a Pravi put je samo jedan. Cuvaj se grijeha brate i povecaj svoja dobra djela. I moli Allaha za oprost.
Cuvaj se kusnje koja je na svakom koraku. Do jucer smo muhadziri bili a danas prolazimo pored njih kao da ih ne vidimo.
A Allah vidi sve... i svak ce racun za sebe i "svoje stado" polagati al neki od nas su preuzeli vece emanete. Dobili veca prava i ovlasti ali uz njih ide i veca odgovornost.

Sufizam
<< 05/2018 >>
nedponutosricetpetsub
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031