"One dobre svako voli ko svijetom ovim hodi.
Zavoliš li one loše, to nagradi će da te vodi."

SOHBET PETKOM (11. 05. 2018) - Sufizam

Sufizam

Cilj bloga je da pruži što više informacija o sufizmu generalno, a pogotovo ovde kod nas u Bosni i Hercegovini. InšAllah, koliko mi se dopusti toliko će i biti.

11.05.2018.

SOHBET PETKOM (11. 05. 2018)

SOHBET PETKOM (11. 05. 2018)

Gospodaru, pokloni nam mudrost i udruži nas sa dobrim i čestitim robovima Tvojim!

U utorak sa akšam – namazom nastupa nam mubarek mjesec ramazan, mjesec posebne milosti, oprosta i oslobađanja robova od džehennemske vatre.

Uzvišeni Allah kaže: “U mjesecu ramazanu, počelo je objavljivanje Kur’ana, koji je putokaz ljudima i jasan dokaz pravog puta i razlikovanja dobra od zla. Ko od vas u tom mjesecu bude kod kuće, neka ga u postu provede, a ko se razboli ili se na putu zadesi, neka isti broj dana naposti, - Allah želi da vam olakša, a ne da poteškoće imate, da određeni broj dana ispunite i da Allaha veličate zato što vam je ukazao na pravi put i da zahvalni budete!” (El-Bekare: 185)

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem je rekao: “O ljudi, došao vam je mjesec ramazan sa bereketom, rahmetom i magfiretom, mjesec koji je najberićetniji od svih mjeseci, čiji su dani važniji od svih drugih dana, čije su noći značajnije od svih drugih noći, čiji su časovi bolji od svih drugih časova. To je mjesec u kome ste pozvani Allahu u gostoprimstvo gdje ste određeni za one kojima će On počasti ukazati. Vaše disanje u ovome mjesecu je tesbih, a spavanje ibadet. Vaš posao koji obavljate u ovom mjesecu biće primljen kod Uzvišenog Allaha, a dova uslišena. Tražite od svoga Gospodara, iskrenim nijjetom i čistim srcem da vas pomogne u postu koji vam je propisao i u učenju (čitanju) Knjige koju vam je objavio. Nesrećan je samo onaj kome je u ovom mjesecu uskraćen Allahov oprost. Sjetite se dok ste gladni i žedni, gladi i žeđi Sudnjeg dana. Dijelite onima koji su siromašni i napušteni. Poštujte starije i imajte milosti prema mlađima. Održavajte rodbinske veze. Oborite poglede od onoga što vjerniku nije dopušteno gledati i što je vjerniku zabranjeno slušati. Smilujte se prema siročadima drugih i Allah će se smilovati prema vašim. Tražite od svoga Gospodara da vam oprosti grijehe. Dignite svoje ruke Uzvišenom Allahu sa dovom poslije svakog namaza. To je najbolje vrijeme za dovu u kome Uzvišeni Allah obasipa svoje robove milošću i prima dovu koja mu bude upućena. O ljudi, vaše duše su ovisne o vašim djelima. Oslobodite ih traženjem oprosta od grijeha. Vaša leđa su natovarena teškim teretom. Ublažite tu težinu što dužom sedždom. Znajte da se Uzvišeni Allah kune svojom veličinom da neće mučiti one koji klanjaju i sedždu čine i da ih neće uplašiti džehennemskom vatrom na Dan kad će se svi ljudi dići pred Gospodarem svjetova.”

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: “Kada se pojavi mlađak i najavi dolazak mjeseca ramazana, obraduje se Arš i Kursijj, meleki i ono što je ispod njih, govoreći: ‘Blago li se ummetu Muhammedovom, sallallahu alejhi ve sellem, zbog onog što im je dato. Za njih mole i oprost traže Sunce, Mjesec, zvijezde, ptice u zraku, ribe u vodi i sve što je živo na zemlji, danju i noću, osim šejtana, Uzvišeni Allah nas zaštitio od njega. Tako, kada muslimani uz mjesec ramazan ujutro osvanu, ne bude ostavljen nijedan musliman a da mu ne bude oprošteno.’ Uzvišeni Allah rekne melekima: ‘Darujte vaše namaze i zikr u mjesecu ramazanu ummetu Muhamedovom, sallallahu alejhi ve sellem.’”

Na kraju učimo dovu Allahova Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, koju je proučio u kući Sa’d ibn Ubade, radijallahu anhu: “Neka se kod nas iftare postači, neka našu hranu jedu pobožni i neka za nas istigfar čine meleki!”

(smiley) još jedan lijepi petak... Subhanallah, elhamdulillah, Allahu ekber... Eto nam Ramazana na pragu. Eto posebne šanse pa je iskoristi. A post nije pusto gladovanje. Glad i žeđ je terbijet tijela. Ali i duša ima svoj post pa dobro pazi kako se ponašaš. Ako očekuješ oprost i nagradu onda mnogo praštaj i budi ljubazan prema drugima. Prema prirodi, biljnom i životinjskom svijetu te prema ljudima. A posebno prema vjernicima jer to su tvoja braća. I nikad ne pomisli da sam si dobar a ostali da nisu u redu. Ne ide iver daleko od klade.

Prilagodi svoj život Ramazanu jer on bude i prođe. Baška Ramazan, baška sve...

Da Allah bude Razi i Zadovoljan nama i potomcima našim.

Mubarek mjesec Ramazan da ga kao iskreni vjernici u  zdravlju i rahatluku ispostimo.

Sufizam
<< 05/2018 >>
nedponutosricetpetsub
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031