"One dobre svako voli ko svijetom ovim hodi.
Zavoliš li one loše, to nagradi će da te vodi."

Sufizam 2018/05/21

Sufizam

Cilj bloga je da pruži što više informacija o sufizmu generalno, a pogotovo ovde kod nas u Bosni i Hercegovini. InšAllah, koliko mi se dopusti toliko će i biti.

21.05.2018.

SOHBET PETKOM (18. 05. 2018)

SOHBET PETKOM (18. 05. 2018)

Gospodaru, pokloni nam mudrost i udruži nas sa dobrim i čestitim robovima Tvojim!

Došao neki čovjek Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, jedne prilike i reče: „Allahov poslaniče, želim da te pitam nešto vezano za dunjaluk i ahiret?“ Poslanik mu odgovori: „Pitaj što god želiš.”
„Allahov poslaniče, želim da budem najznaniji od ljudi!“ “Budi čestit prema Uzvišenom Allahu, biti ćeš najznaniji” - reče Poslanik.
„Želim da budem najimućniji čovjek”. „Budi skroman, biti ćeš najimućniji“ - reče Poslanik.
„Želim da budem najpravedniji čovjek.“ „Želi drugima ono što želiš samome sebi, bićeš najpravedniji“ - odgovori Poslanik.
„Želim da budem Uzvišenom Allahu najbliži čovjek.“ „Spominji često Uzvišenog Allaha, biti ćeš Mu najbliži” - reče Poslanik.
„Volio bih biti od onih koji uvjek čine dobro!“ „Čini ibadet Uzvišenom Allahu kao da Ga vidiš, a ako Ga ne vidiš, znaj sigurno da On tebe vidi” - odgovori Poslanik.
“Želim da upotpunim svoj iman.” „Lijepo se ponašaj, upotpuniti ćeš iman“- reče Poslanik.
„Volio bih susresti Uzvišenog Allaha zaštićen od grijeha!“ „Kupaj se i kad si čist (uzimaj gusul), sresti ćeš Uzvišenog Allaha na Sudnjem danu očišćen od grijeha“ - reče Poslanik.
„Želim da na Sudnjem danu budem proživljen obavijen Allahovim nurom?!“ „Nikom zulum ne čini, biti ćeš proživljen u Allahovome nuru“ - reče Poslanik.
„Želim biti najplemenitiji čovjek?!“ „Ne žali se stvorenjima na Uzvišenog Allaha, biti ćeš najplemenitiji” - reče Poslanik.
“Želja mi je da mi se moj Gospodar smiluje?!“ „Budi milostiv prema sebi i prema Allahovim stvorenjima, pa će ti se Allah smilovati”- odgovori Poslanik.
„Želja mi je da mi se smanje grijesi?!“ „Čini istigfar Uzvišenom Allahu, smanjiti će ti se grijesi” - reče Poslanik.
„Želim da mi se poveća rizk (nafaka)?!“ „Budi uvjek pod abdestom, pa očekuj povećanje rizka” - reče Poslanik.
„Želja mi je da budem od onih koji su dragi Uzvišenom Allahu i Resulullahu?!“ „Voli ono što vole Uzvišeni Allah i Njegov Poslanik, mrzi ono što mrze Uzvišeni Allah i Njegov Poslanik, biti ćeš jedan od takvih” - reče Poslanik.
„Želim biti siguran od Allahove srdžbe?!“ „Ne srdi se ni na koga, biti ćeš siguran od Allahove srdžbe” - reče Poslanik.
„Želim da mi dove budu kabul?!“ „Čuvaj se harama, dove će ti biti kabul” - reče Poslanik.
„Želim da me Uzvišeni Allah ne osramoti pred svjedocima na Sudnjem danu?!“ „Čuvaj stidna mjesta, nećeš biti osramoćen pred svjedocima” - odgovori Poslanik.
„Želim da mi Uzvišeni Allah pokrije sramote?!“ „Pokrivaj sramote svoje braće, Uzvišeni Allah će pokriti tvoje” - reče Poslanik.
„Kako da izbrišem svoje grijehe?!“ „Suzama, bolešću i saburom“- reče Poslanik.
„Koje je dobro djelo najdraže Uzvišenom Allahu?!“ „Lijep ahlak, sabur u iskušenjima i zadovoljstvo sa Allahovim određenjem” - odgovori Poslanik.
„Koje je ružno djelo najmrže Uzvišenom Allahu?!“ „Loše ponašanje i škrtost” - reče Poslanik.
„Kako da obuzdam srdžbu?!“ „Sadakom i čuvanjem rodbinskih veza” - reče Poslanik.
“Šta gasi džehennemsku vatru?!“ „Post” - odgovori Allahov Poslanik sallallahu alejhi ve sellem.

(smiley) lijepi petak. Prvi petak u ramazanu. Ljepota na sve strane. Tu i tamo stosta ne valja. Ljudski faktor uglavnom. Moderni covjek i demokratija, sloboda volje, ja,ja i opet Ja. I muslimani moze se slobodno reci. Oni koji vode tudju brigu a svoju pod tepih guraju. Svakakvih fela u basti Bozijoj ima.

A ti brate, i ti sestro pogledaj sta Poslanik kaze kako da se ponasas. I nista Ja. I nista ja mislim ovako i onako. Boj se Allaha i svi strahovi nestaju. A nastoj se ponasati kako te Poslanik svih svjetova uci. I niposto nemoj samo slusati i klimati glavom vec radi.
A Ramazan je posebna prilika... Kad minuta prodje neces je vratiti. Mozda dodje nova al prosla je prosla. Pa tako i Ramazan...
(heart)

Sufizam
<< 05/2018 >>
nedponutosricetpetsub
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031