beats by dre cheap

SOHBET PETKOM (27. 04. 2018)

SOHBET PETKOM (27. 04. 2018)

Gospodaru, pokloni nam mudrost i udruži nas sa dobrim i čestitim robovima Tvojim!

U 13. noći mjeseca ša’bana Džibril, alejhis-selam, je došao Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, i rekao: “O Muhammede, vrijeme je za noćni namaz, vrijeme je da moliš Gospodara za svoj ummet.” Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je ustao i tu noć proveo u ibadetu. Kada je nastupila zora Džibril, alejhis-selam, je ponovo došao i rekao: “O Muhammede, Uzvišeni Allah ti je poklonio (oprostio) trećini ummeta.” Na ove riječi Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, poče da plače i upita: “O Džibrile, šta će biti sa druge dvije trećine?” “Ne znam”, odgovori Džibril.
Sljedeće noći, (14. noć ša’bana) Džibril, alejhis-selam, je ponovo došao i Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, rekao isto kao i prethodne noći. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je ustao i tu noć proveo u ibadetu. Kada je počelo da sviće, Džibril, alejhis-selam, je ponovo došao i rekao: “O Muhammede, Uzvišeni Allah ti je poklonio dvije trećine tvog ummeta.” Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je ponovo plakao i upitao: “Šta će biti sa preostalom trećinom?” Na što je Džibril, alejhis-selam, ponovo odgovorio da ne zna.
Sljedeće noći, (15. noći ša’bana) Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je ponovo klanjao i molio Gospodara sve do sabaha. A kad je nastupio sabah Džibril, alejhis-selam, ponovo dođe i reče: “Raduj se o Muhammede! Uzvišeni Allah je oprostio cijelom tvom ummetu, osim onim koji širk čine.”

U drugoj predaji se navodi da Uzvišeni Allah oprašta svim vjernicima, osim onima koji prave sihire, gaje mržnju prema muslimanima, notornim alkoholičarima, onima koji su nepokorni roditeljima, i onima koji čine zinaluk.

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je noć Berata provodio u ibadetu i učio sljedeću dovu: “Utječem se od Tvog azaba tražeći utočište u tvom oprostu. Utječem se Tebi od Tebe. Ja sam nemoćan da ti izrazim hvalu. Ti si Uzvišen onako kako si sam sebe opisao.”

Enes b. Malik, radijallahu anhu, je rekao: “Kada bi nastupio mjesec ša’ban, ashabi bi se davali na učenje Kur’ana. Vjernici su u tom mjesecu izdvajali zekat iz svog imetka i davali siromašnima kako bi im to bilo pomoć u mjesecu Ramazanu dok budu postili, a kadije i namjesnici su osuđenicima smanjivali kaznu ili ih oslobađali. Trgovci su plaćali svoje dugove. A kada bi vidjeli da je nastupio mjesec Ramazan, uzimali bi gusul i ulazili u itikaf.”

Imam Subki, rahimehullah, je rekao: “Noć Berata je kefaret za grijehe učinjene tokom godine. Noć petka je kefaret za grijehe učinjene tokom sedmice. A noć Kadr je kefaret za grijehe učinjene tokom života. Dakle ove noći provedene u ibadetu brišu grijehe učinjene u spomenutom periodu.”

PREPORUKA:
- Klanjajmo u ovoj noći jaciju i sabah u džematu
- Proučimo nešto iz Kur’ana
- Učimo što više istigfara i salavata
- Klanjajmo barem dva rekata nafile
- Podijelimo sadaku
(smiley)
Džuma mubarek da bude na ovaj lijepi petak. Da Allah podari dobro svim iskrenim vjernicima... A nas što pričamo o sebi lijepo da nas uputi na Pravi put. Ništa nam bolje ne bi trebalo. Ko voli Allaha i Poslanika nek radi onako kako je poslanik radio. Dove se ne uče preko Vibera, već u tamnoj noći u kasni sat kad sem Njega i tebe nema drugih.
Ono što daš sigurno ćeš kod Njega naći a ono što ostaviš sebi će na ovaj ili onaj način otići...

Sufizam
http://sufizam.blogger.ba
27/04/2018 17:08